Procurorii susţin că totul ar fi fost pus la cale de cele două femei. Ele le-ar fi spus copiilor ce trebuie să le dea celor din comisa de examinare pentru a închide ochii la eventualele nereguli.
„Au dat de înţeles că este oportun să le ofere membrilor comisiei de examen plicuri cu bani sau cadouri sub formă de bijuterii în valoare de o mie de lei fiecare, sau să le ofere bani în plic, asigurându-se că astfel examinatorii vor da dovadă de o mai mare indulgenţă în timpul examinării”, a declarat procurorul de caz, Cristinel Valentin Ciocântă.
Banii au fost strânşi de şefele de clasă. Fiind vorba de trei clase a câte 28 de elevi, suma totală a fost de aproximativ 16.800 de lei. Asupra elevelor procurorii au găsit, pe lângă suma de 4.000 de lei, şi o listă cu numele elevelor care au cotizat, dar şi cu numele membrilor comisiei.
Tinerele spun însă că nu au intenţionat nicio secundă să dea mită şi că banii erau pentru înscrierea la examenul de absolvire. Recursul pe care acestea l-au făcut împotriva deciziei de arestare preventivă se va judeca astăzi.
„Dacă fetele ar fi ajuns cu banii în ziua respectivă, am fi primit chitanţă pentru întreaga sumă. Noi am delegat o singură persoană să colecteze banii, ca să nu facem un cârd în faţa şcolii de 93 de persoane, să ne elibereze 93 de chitanţe”, a declarat o elevă.
Şi soţul uneia dintre profesoarele reţinute susţine că acuzaţiile sunt nefondate. „În condiţiile în care nu face parte din comisia de examinare, este dirigintă, nu a fost prezentă nici la şcoală în aceste zile. Se pare că argumentaţia pentru această acuzaţie este că ar fi fi ştiut că se strâng aceşti bani pentru protocol”, susţine bărbatul.
Dacă instanţa le va găsi vinovate, cele două profesoare riscă până la 12 ani de închisoare.