Ligia Deca a vorbit marți, la Interviurile Digi24.ro, despre prevederile care vizează doctoratele în noua Lege a Educației și a menționat că există „un capitol foarte serios de etică și integritate, care „include inclusiv sancțiuni, și nu doar pentru cel care se dovedește că a plagiat, ci și pentru cei care ar fi trebuit să prevină acest lucru”. Dar, spune ministrul Educației, „eu cred că fiecare om trebuie să se poată uita în oglindă, și cred că fiecare om, atunci când știe că are o problemă, trebuie să poată lua decizia în raport cu liberul arbitru și cu conștiința pe care o are”.
Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: Sancțiuni pentru fabricile de doctorat, o măsură luată după epidemia plagiatelor în România?
Ligia Deca, ministrul Educației: Avem un capitol foarte serios de etică și integritate în lege, care include inclusiv sancțiuni, și nu doar pentru cel care se dovedește că a plagiat, ci și pentru cei care ar fi trebuit să prevină acest lucru.
Alexandru Rotaru: Avem inclusiv funcționari de grad înalt în România care sunt acuzați de plagiat. Din punctul dumneavoastră de vedere, ca ministru al Educației, este o problemă de moralitate, dacă de filtrele de etică au trecut?
Ligia Deca: Cred că este vorba despre un sistem care atunci când este pus în funcțiune, are tot ceea ce îi trebuie ca să funcționeze.
Am văzut în multe cazuri, cum universitățile însele au luat măsuri, au avut anticorpi. Și din acest motiv, legea nouă duce în dreptul universităților emiterea titlului de doctor. Ele având și responsabilitatea, asupra lor ministerul poate să ia măsuri în cazul în care se observă abateri de la etică și de la integritate.
Alexandru Rotaru: Cu siguranță nu poate fi aplicată retroactiv. Mă întreb acum, dacă cei care sunt acuzați, sau au fost acuzați în trecut, ce ar trebui să facă din punctul de vedere al doamnei Ligia Deca, ministrul Educației? Întrebam dacă este o problemă de moralitate a celor care au astfel de suspiciuni de plagiat.
Ligia Deca: Eu cred că fiecare om trebuie să se poată uita în oglindă, și cred că fiecare om, atunci când știe că are o problemă, trebuie să poată lua decizia în raport cu liberul arbitru și cu conștiința pe care o are. Asta nu înseamnă că statul nu trebuie să aibă instrumente de sancționare, sigur, în limitele legale.
Editor : Liviu Cojan