Examenul de definitivat a fost o încercare de netrecut pentru unii dintre dascălii din Galaţi, care s-au retras la nici două ore de la începerea probei.
„Am venit mai mult să văd care e febra examenului. Intenţia e să-l iau, dar am zis că poate din alea 10, 12, 13 teme pe care le-am pregătit poate pică vreunul. Şi n-a fost să fie”, spune un cadru didactic.
Şi la centrul de examen din Bucureşti au fost profesori luaţi prin surprindere de subiectele prea dificile faţă de nivelul lor de pregătire.
„La două subiecte ştiam foarte bine, dar la două scârţâiam uşor. Nota este destul de ridicată, 8, şi nu am fost sigur că iau nota 8 şi am preferat să ies şi să încerc la anul”, spune un alt profesor.
La Oradea, măsurile de supraveghere au fost înăsprite din cauza recentului scandal din Ştei, în urma căruia 108 elevi au fost eliminați pentru fraudarea examenului de bacalaureat.
„Ne-am pregătit pentru acest concurs cu maximă vigilență, efectiv redus de candidați în săli, 15 minim, 17 maxim, două camere de filmat în fiecare sală”, spune Codruța Bogdan, președinta comisiei de definitivat din Bihor.
Iniţial, la examenul de definitivat s-au înscris peste 10.000 de candidaţi, dar nu toţi au îndeplinit condiţiile legale - un an de vechime în învăţământ, media minimum 8 la inspecţii şi cel puţin calificativul „Bine”.
Cine nu trece de acest examen îl poate repeta de trei ori în decurs de cinci ani. Anul trecut, rata de promovare a depăşit puţin 60%.