Cum vrea ministrul Educației să schimbe Bacalaureatul
Data publicării:
Ministrul Educației a declarat la emisiunea „În fața ta” că în această toamnă va fi prezentat un proiect legislativ care prevede introducerea Bacalaureatului diferențiat. Mircea Dumitru a precizat că, dacă proiectul de lege nu va fi schimbat de viitorul Guvern, va putea chiar fi implementat începând cu anul viitor.
Ministrul a explicat că proiectul de lege la care lucrează echipe de la Ministerul Educației, Ministerul Economiei și Ministerul Muncii poate fi realizat chiar și cu legea actuală. Astfel, Bacalaureatul diferențiat presupune că tinerii din liceele teoretice vor susține un examen clasic, ca cel de acum, iar cei din liceele profesionale vor susține un examen de certificare a competențelor.
„Ar trebui să avem filiere distincte care să fie foarte bine diferențiate. Este vorba de filiere care sunt diferite: teoretică pe care o știm, dar și o filieră substanțială care să meargă pe învățarea unei meserii. Elevul lucrează, este ucenic la un angajator, dar este cuprins și în sistemul școlar. Acolo vor fi niște probe prin care se va certifica competența pe care o are pentru meseria pe care și-a ales-o. Nu va fi bacul acesta general, teoretic de acum”, a spus ministrul Educației.
Totuși, Mircea Dumitru a atras atenția că tinerii care vor susține acest tip de examen nu pot fi admiși la facultate.
„Cu acest gen de certificare, probabil, acesta este și punctul de vedere pe care îl susțin, nu vei mai putea să dai examen de admitere în universitate. Dar sistemul nu trebuie să fie segregaționist. Cineva care va face această filiera vocațională cu învățământul acesta profesional să aibă totuși posibilitatea dacă își dorește să se întoarcă în filiera teoretică și să poată accede și la un Bacalaureat teoretic pentru a putea să continue cu studiile universitare dacă își dorește. Nu sunt adeptul ideii că poți să ajungi la universitate fără Bacalaureat”, a subliniat ministrul.