Doctoratul este o alegere potrivită dacă vreţi să vă specializaţi într-un anumit domeniu, dar şi dacă vă doriţi o carieră academică.
Doctoratul ar trebui să urmeze natural dacă vă preocupă o problemă de cercetare ştiinţifică în domeniul în care aţi studiat sau în altul. Ca să vă înscrieţi la doctorat, trebuie mai întâi să fiţi absolvent de facultate şi de masterat. Puteţi să faceţi doctoratul în cadrul unei universităţi sau într-un institut de cercetare. Vă alegeţi subiectul la care veți lucra şi un coordonator, care trebuie să fie profesor universitar sau cercetător ştiinţific.
Pentru înscriere, aveţi nevoie de diplomele de bacalaureat, de licenţă şi de masterat, o cerere de înscriere, un CV din care să reiasă că aveţi activităţi ştiinţifice şi o propunere scrisă de proiect. În funcţie de instituţie, examenul va fi scris sau oral, adică o discuţie în care să prezentaţi convingător tema de studiu aleasă.
Odată devenit doctorand, veţi studia trei ani. În primul an, veţi avea cursuri dacă faceţi doctoratul în cadrul unei universităţi. Iar în ultimii doi ani trebuie să redactaţi o lucrare de cercetare consistentă şi originală, teza de doctorat, pe care o veţi susţine public în faţa unei comisii de specialitate. Dacă treceţi cu bine, primiţi titlul de doctor.