Lipsa muncitorilor calificaţi obligă companiile din Oradea să se implice în şcolirea viitorilor angajaţi. Ca să atargă cât mai mulţi tineri, acestea au demarat o campanie prin care oferă lunar o bursă de 200 de lei elevilor care urmează cursurile unei şcoli profesionale.
"Compania oferă o bursă egală cu bursa oferită de stat celor mai buni elevi din cei care se vor înscrie la şcoala profesională", spune Călin Vesa, directorul unei firme din Parcul Industrial Oradea.
Viitorii elevi sunt mulţumiţi pentru că, pe lângă cei 200 de lei de la agentul economic, vor mai primi încă 200 de lei dre la şcoală, iar la absolvire vor avea un loc de muncă sigur.
Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinescă elevii este să fi absolvit clasa a IX -a. În primul an de studiu vor petrece 40% din timp în sălile de clasă, iar 60% va fi practică. În al doilea an însă situaţia se schimbă complet, deoarece 75% din timp va fi petrecut de în fabrici, unde elevii vor învăţa meserie.
"Este un mare avantaj şi pentru elevi pentru că, în primul rând, fac practică probabil chiar acolo unde vor avea locul de muncă, deci o să-şi dea seama exact despre ce este vorba" , crede Dorel Şaitoş, directorul Colegiului Tehnic "Traian Vuia" din Oradea.
Elevii pot opta pentru profilele electromecanic, sculer matriţer, operatori CNC, electronist sau muncitor calificat în fabricile de încălţăminte. Cadrele didactice susţin că mai întâi trebuie să-i convingă pe părinţi de avantajele şcolii profesionale.
Diplomele obţinute vor fi recunoscute internaţional, iar absolvenţii pot continua studiile la liceu.