Lucia este cosmeticiană de peste 13 ani. A urmat un curs practic de doi ani, înainte de a se angaja. Acum e hotărâtă să urmeze și cursurile facultății de farmacie.
„E un domeniu în care tot timpul apar noutăți, un domeniu care trebuie aprofundat. Când vine o clientă, tu trebuie să știi ce trebuie să-i faci, ce fel de ten are, ce are nevoie şi nu ajunge că te uiți numai la tenul ei”, spune Lucia Mailat, cosmeticiană.
Cei care vor urma noul curs vor primi o calificare de "tehnician dermoterapie estetică". Meseria a fost deja inclusă în Nomenclatorul meseriilor din România.
„Pot să lucreze într-o fabrică de produs cosmetic, în aceste cabinete de înfrumusețare și, nu în ultimul rând, pot să lucreze în farmacii pe partea de cosmetice”, spune Daniela Lucia Muntean, decanul Facultăţii de Farmacie din Târgu-Mureș.
Salariile pentru absolvenţi ar putea începe de la 1.600 de lei. În străinătate, un cosmetician cu studii în domeniu poate câştiga şi câteva mii de euro pe lună. Şi în România numărul de posturi de cosmeticieni e în continuă creştere. Cursurile noii specializări vor fi susținute de medici, farmaciști, chimiști și biologi. Pentru a face un plan de învățământ corespunzător, universitatea s-a inspirat din planurile similare din Franța şi Statele Unite.
„În anul întâi vor aborda noțiuni de chimia ingredientelor cosmetice, apoi continuă cu noțiuni mai specifice legate de tehnologia de preparare a produsului cosmetic. Toate aceste cunoștințe vor fi întregite de cele medicale, este necesar să aibă noțiuni fundamentale de anatomie și patologie”, explică profesor doctor Adriana Ciurba, specialist în cosmetologie și dermafarmacie.
„Practic, e o îmbinare între cunoștințele teoretice și practice față de sănătatea şi estetica pielii în raport cu bolile dermatologice și afecțiunile cutanate”, spune Ovidiu Cotoi, profesor de fiziopatologie.
Programul de studii va fi de trei ani. La concurs sunt scoase 40 de locuri din care 10 sunt finanţate de la buget și 30 cu taxă de 3.000 de lei pe an.