Şcoala a început ieri pentru mulţi elevi români. Sunt copiii conaţionalilor care s-au stabilit în Ungaria. Deşi unii dintre părinţi lucrează în continuare în România, copiii lor merg la cursuri în ţara vecină, unde spun că au condiţii mult mai bune. În plus, învaţă în limba natală, aşa cum se întâmplă, de exemplu, la şcoala din Bătania.
Imnul României a răsunat la şcoala românească din localitatea maghiară Bătania, aflată la doar câţiva kilometri de graniţa cu România. Printre cei 119 elevi care au început un nou an de învaţamânt, peste 80 sunt de origine română. Cei mai mulţi sunt copiii conaţionalilor noştri care s-au mutat în ultimii ani dincolo de graniţă.
„Suntem din Arad, ne-am stabilit aici în urmă cu opt ani şi am adus fetiţa aici, la şcoala româno-maghiară, pentru că este o şcoală foarte bună. Am auzit de ea şi dorim să înveţe şi maghiară şi atunci e o oportunitate foarte bună”, spune un părinte.
„Colegii sunt foarte apropiaţi între ei. Profesorii sunt foarte buni, sunt puţini, se pot ocupa de ei. Învaţă foarte bine, trei limbi, chiar şi engleză”, adaugă un părinte.
Părinţii şi copiii sunt încântaţi de condiţiile oferite de şcoala din Bătania. Aceasta funcţionează din 2008, iar în acest an statul maghiar a alocat aproape o jumătate de milion de euro pentru lucrări de refacere a clădirii, care s-au încheiat în numai două luni.
„Din aceste fonduri s-a construit mansarda. Şi la parter am făcut nişte modificări fiindcă am făcut o cantină”, declară Iulia Olteanu, directoarea şcolii româneşti "Lucian Magdu" din Bătania, Ungaria.
„Îmi place foarte mult că acum au făcut etajul, pentru că până acum nu am avut locuri în aşa ceva”, spune un elev.
Dintre cei 17 profesori care predau în Bătania, mulţi au venit din România.
„Simt că mi-am găsit locul şi fac ceva pentru comunitatea de aici, pentru comunitatea românească din Ungaria”, spune Ancuţa Stan, profesoară la şcoala românească din Bătania.
Şcoala din Bătania are opt clase şi orice activitate oferită este gratuită. Copiii au la dispoziţie cercuri de teatru şi dans şi le sunt oferite zilnic micul dejun, prânzul şi o gustare. În Ungaria, anul de învăţământ începe pe 1 septembrie şi se încheie pe 15 iunie.