Controversa Monica Anisie - învățătoare. Profesoară: Tonul excesiv la clasă e atât de frecvent încât a devenit o regulă
Data actualizării: Data publicării:
Ecouri din ce în ce mai puternice după vizita ministrului Educației la școala din Ialomița. Sindicaliștii din Educație sunt scandalizați și spun că nimeni nu are voie să intre în clase în timpul desfășurării orei, indiferent de circumstanțe.
Reprezentanții FSLI susțin că nicio autoritate, nici măcar poliția, nu are dreptul să tulbure ora. Multe probleme de ridicat de aici. Una dintre ele este cine îi apără pe elevi totuși, până la urmă ei sunt motivul pentru care ministrul a intrat în clasă.
„Din păcate, elevul este lăsat pe dinafara, pentru că legea educației prevede ca în timpul desfășurării actului didactic, nimeni nu poate interveni. Atunci când s-a închis ușa, profesorul poate să facă ce vrea. Există un alineat în lege că doar dacă elevii sunt afectați fizic sau psihic poate interveni doar directorul.
Se încadrează urletele profesorilor în partea psihică? Situația de la care am vorbit are repercusiuni grave: vorbim de niște copii în papuci la care învățatoarea urla. Sigur că și abordarea doamnei ministru e nepotrivită.
Eu vin de la catedră și vă pot spune că acest tip de ton excesiv la clasă este unul prin care se face disciplină. E atât de frecvent și acceptat încât a devenit aproape o regulă. El este însă inacceptabil”, spune Cristina Tunegaru, profesoară.
Profesorul spune că printre soluțiile la această problemă ar putea fi modificarea legii educației, iar orele de curs ar putea fi filmate.
„Țipătul nu este niciodată o soluție, este un eșec, ar putea avea efecte devastatoare asupra copiilor. Elevii s-ar putea să vină cu neplăcere la școala. Nu există încă studii pentru a ști care sunt exact efectele”, adaugă Cristina Tunegaru, profesoară.