Peste 1.300 de tineri şi-au depus dosarele la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, unde sunt disponibile doar 450 de locuri. Candidaţii - unii veniţi de la sute de kilometri distanţă - au avut de rezolvat, în trei ore, un test grilă cu 45 de întrebări din matematică.
„La o concurenţă de patru candidaţi pe un loc este normal să putem departaja pe o plajă destul de largă. Noi am suplimentat în principal locurile la taxă cu peste 20% şi în domeniul bugetului avem o creştere cu peste 10 procente”, spune Mihail Abrudean, preşedintele comisiei de admitere.
La examenul organizat de Facultatea de Matematică și Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai s-au înscris 1.500 de absolvenţi de liceu, cu 400 mai mulţi decât anul trecut.
„Cea mai mare înghesuială a fost la specializarea Informatică - linia română, unde au fost 5,2 candidaţi pe un loc”, a precizat prodecanul Adrian Şerban.
Căutat a fost însă şi profilul Informatică în limba germană, program lansat împreună cu un gigant din domeniul auto. De altfel, firmele IT îşi recrutează angajaţii încă de pe băncile facultăţii.
„Încercăm să ne adaptăm proiectele şi să ne adaptăm programul astfel încât să îi ajutăm să şi termine facultatea”, spune, Anca Bucuţa, CEO-ul unei companii IT.
Chiar şi aşa, companiile din domeniu spun că ar avea nevoie de un număr dublu de studenţi şi absolvenţi de Informatică faţă de cel actual.