Ce planuri au elevii români care au câştigat aurul la competiţia de robotică
Roboţii construiţi de câtiva adolescenţi români cuceresc lumea. Săptămâna trecută au câştigat medalia de aur la o importantă competiţie de robotică organizată în Canada.
Bogdan Mihai, elev: „Este un sentiment foarte plăcut să ştii că ai ajuns la un nivel atât de sus încât să vină americanii la tine şi să zică: Bravo! Ne place cum aţi făcut robotul, cum aţi gândit sistemul acela.”
Ionuţ Panea, profesor coordonator al echipei de robotică: „În momentul în care noi am spart gheaţa şi i-am bătut pe americani lucrurile s-au schimbat. Am intrat în cărţi şi se vede că nu le convine, dar nu au ce să facă. Trebuie să ne suporte.”
"Pablo", robotul construit de elevi în ultimele cinci luni, a reușit să câștige competiția, fiind cel mai bun "jucător de baschet".
Rareş Bădici, elev: „În Canada am dus lupte grele, mai ales împotriva americanilor.”
Ionuţ Panea, profesor coordonator al echipei de robotică: „Noi eram bine pregătiţi din cauza concursurilor de dinainte. (..) Acolo ne-am călit bine de tot fiindcă nivelul a fost foarte ridicat şi înainte de Rusia am fost în Coreea. Toate aceste antrenamente ne-au ajutat enorm. Ştiam dinainte cum să ne organizăm.”
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Rareş Bădici, elev: „A fost meci strâns în finală. Primul meci ne-au bătut americanii -pentru că nouă ni s-a blocat robotul. Al doilea i-am bătut noi. Iar în meciul decisiv i-am batut la 15 puncte. A fost meci strâns.(...)”
Ionuţ Panea, profesor coordonator al echipei de robotică: „Noi pregătisem şi un robot de rezervă şi fiecare copil ştia ce are de făcut. Cine încarcă sculele, cine conduce robotul. Inclusiv spionii şi-au făcut datoria. Ne-au zis cum stă concurenţa şi asta a adus victoria.”
Bogdan Mihai, elev: „E un stres foarte mare, o presiune, emoţii că nu ştii ce se întâmplă în secunda 2. Ai momente când ai mâinile transpirate. Sunt meciuri în care din cauza şocurilor celorlalţi roboţi se rupe ceva şi e greu să repari în 2 minute.”
Cel mai mic participant la competiţiile internaţionale are 13 ani şi a auzit întâmplător de cursurile de robotică. În scurt timp a ajuns să facă parte din echipa câştigătoare.
Victor Brînzan, elev: „Sunt în clasa a 8-a şi am intrat anul trecut şi îmi place că învăţ chestii noi la roboţi.”
Ionuţ Panea, profesor coordonator al echipei de robotică: „Am evitat să iau copii cu rezultate extraordinare că nu se potrivesc cu profilul roboticii. La robotică ai nevoie de copii care vor să muncească, să se afirme şi nu ştii unde găseşti talent ascuns într-un copil. Aici scoţi ce-i mai bun în tine, fără să te judece nimeni.”
Rareş Bădici, elev: „Avem copii din diverse medii, licee, doar că noi suntem ca o familie la club. Lucrăm noaptea. (...) Şi ca să ne strângem toţi... ne strângem la 8-9 şi ne prinde 4 dimineaţa. Depinde cât de mult e de lucru.”
Pentru tinerii creatori de roboţi urmează competiţia din Israel şi campionatele mondiale din America. Iar, pe viitor vor să cucerească lumea cu proiectele lor îndrăzneţe.
Rareş Bădici, elev: „Sper să lucrez la o firmă de design 3D. La facultate vreau să plec în Olanda şi sper să-mi găsesc acolo un loc de muncă.”
Bogdan Mihai, elev: „Aş vrea să merg pe robotică, proiectare. Modelare 3D şi să ajung să lucrez pentru o firmă mare cu roboţi industriali.”
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News