CCR: Două articole din Legea Educației sunt neconstituționale. Profesorii pensionari pot primi şi salariu dacă se întorc la catedră

Data publicării:
profi

Mii de profesori pensionari din învăţământul preuniversitar, dar și din cel universitar, şi-ar putea cere drepturile salariale încălcate prin două prevederi cuprinse în Legea Educației, declarate marți neconstituționale de CCR.

Profesorii pensionari care se întorc la catedră vor putea să ia şi pensie şi salariu. Două prevederi din Legea Educaţiei care îi obliga pe dascăli să aleagă între cele două venituri, indiferent de cuantumul pensiei, a fost declarat neconstituţional. CCR spune că în acest caz a fost încălcat principiul egalităţii din sistemul de pensii publice. Legea spune că persoanele care se reangajează nu sunt obligate să renunţe la pensie dacă nivelul acesteia nu depăşeşte salariul mediu brut pe economie, adică 2260 de lei.

La solicitarea cadrelor didactice, Avocatul Poporului a transmis Curții Constituționale a României o sesizare, prin care ridica două excepții de neconstituționalitate cuprinse în Legea Educației nr. 1 din 5 ianuarie 2011, actualizată, aplicabilă începând cu data de 1 februarie 2014. În urma dezbaterilor, judecătorii CCR au decis marți că sunt neconstituționale cele două articole care îi obligă pe profesori să aleagă între veniturile din pensie şi cele obţinute din salariu. Este vorba despre dascălii care au depăşit vârsta de pensionare cu mai puţin de trei ani şi care au fost rechemaţi la catedră pentru a suplini lipsa acută de cadre didactice din sistem.

Calculele de la Ministerul Educaţiei se fac în general în funcţie de numărul de norme acoperite cu profesori titulari ieşiţi la pensie, şi aici vorbim despre aproape 5400 de astfel de norme. Dacă ne gândim că o normă este împărţită uneori la 2-3 profesori, atunci putem spune că ar putea fi vorba despre aproape 6.000 de profesori pensionari încadraţi la plata cu ora. Acest calcul îi vizează numai pe cei din sistemul preuniversitar, la care li se pot adăuga și colegii din învățământul superior.

Curtea Constituţională spune că în acest caz a fost încălcat principiul egalităţii în ceea ce priveşte sistemul de pensii publice. Mai exact, judecătorii spun că este neconstituţional ca Legea Educaţiei să impună profesorilor care au avut calitatea de titular să renunţe la pensie atunci când revin la catedră, indiferent de cuantumul pensiei, atât timp cât în legea pensiilor scrie că persoanele care îşi găsesc de lucru după ce au ieşit la pensie nu sunt obligaţi să renunţe la ea pe perioada în care lucrează în sectorul public. Acest lucru s-ar putea impune doar dacă pensia depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie, adică 2260 de lei. Acestă situaţie nu ar putea fi posibilă în învăţământul preuniversitar, având în vedere că salariul unui cadru didactic nici măcar nu atinge de multe ori această sumă.

Motivarea CCR

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.284 alin.(7) şi art.289 alin.(7) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale”, a anunțat marţi CCR, într-un comunicat de presă.

„Curtea a reţinut, în esenţă, că textele de lege menţionate încalcă dispoziţiile art.16 din Constituţie – Egalitatea în drepturi, întrucât permit recunoaşterea calităţii de titular în învăţământ de către consiliul de administraţie şi, respectiv, senatul universitar, într-o altă modalitate decât concursul”, arată judecătorii CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Articolul 284, alin. (7) din Legea educației, prevede ca „personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular.”

La cel de-al doilea articol, 289, alin. (7), se face referire la cadrele didactice din învământul superior: „Personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaşte această calitate, anual, de către senatul universitar, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...