Cât de legal este Fondul școlii

Data publicării:
elevi scoala

În spațiul public încă există controverse cu privire la legalitatea așa-ziselor fonduri ale clasei și școlii. Astfel că, în contextul începerii noului an școlar și al înlocuirii Regulamentului școlilor, AvocatNet.ro face o analiză a legalității acestor fonduri.

elevi scoala

În ultimii ani au tot existat controverse în spațiul public cu privire la legalitatea fondului clasei și a fondului școlii. Mai precis, cu toate că învățământul de stat este, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, gratuit, în unele școli elevilor sau părinților li s-a cerut să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor.

În prezent, școlile au posibilitatea de a obține venituri proprii, așa cum scrie în actul normativ, „din activități specifice, conform legii, din donații, sponsorizări sau din alte surse legal constituite”, fără să se facă referire nicăieri la existența vreunui fond al clasei sau al școlii la care să contribuie părinții elevilor.

De altfel, informația a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. „Sintagma «fondul clasei/școlii» nu există în legislația ce reglementează organizarea și funcționarea sistemului național de învățământ”, ne-au spus reprezentanții Compartimentului de informare publică al ministerului. Aceștia au indicat însă că părinții au, totuși, posibilitatea voluntară de a susține financiar o clasă, făcând referire la Regulamentul școlilor (act care a fost înlocuit pe 19 septembrie).

„Comitetul de părinți poate decide să susțină, inclusiv financiar prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinți nu este obligatorie”, prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, ce a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice nr. 5079/2016 (astfel, a fost abrogat vechiul regulament aprobat prin Ordinul nr. 5115/2014). Totodată, la atribuțiile consiliului de conducere al comitetului de părinți figurează și susținerea activităților de întreținere, dezvoltare și modernizare a bazei materiale a grupei/clasei și unității de învățământ, prin strângerea de cotizații voluntare de la membrii asociației de părinți și atragerea de fonduri bănești și donații de la persoane fizice sau juridice (colectate de asociație cu respectarea legii). Mai multe informații găsiți pe situl AvocatNet.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...