Iulia Sima este una dintre studentele venite la târgul educaţional organizat în Bucureşti. Tânăra voia să afle dacă i se potriveşte şcoala americană.
„Sistemele sunt total diferite, la noi se pune accent pe multă informație care este predată într-un mod arid, fără interacțiune între profesori și studenți”, spune tânăra.
„Şi vă încurajăm! Nu contează ce domeniu vă interesează: că este tehnic, ştiinţific, umanist, pentru oricare dintre acestea, puteţi găsi un loc bun în Statele Unite”, afirmă Însărcinatul cu Afaceri al SUA Dean Thompson.
Visul american are, însă, şi un preţ. Taxa anuală de studii porneşte de la câteva mii şi poate ajunge până la peste 200.000 de dolari. Reprezentanţii universităţilor spun, însă, că banii nu ar trebui să fie o piedică în calea studiului.
„În Statele Unite sunt mereu programe care să-i ajute pe studenţi să facă rost de banii. Aşa că, doar pentru că nu ai 200.000 de dolari, asta nu înseamnă că nu poţi obţine o diplomă americană. Ai de unde să obţii împrumuturi, universităţile te vor ajuta să obţii granturi, îţi vor da subvenţii sau burse”, dă asigurări Brad MCGuire, reprezentant al unei universităţi din SUA.
Unii dintre studenţii români iau în calcul aceste metode de finanţare. Ar prefera, totuşi, să obţină burse.
La târgul educaţional din Bucureşti au participat 24 de universităţi de peste Ocean.