CAMERA ASCUNSĂ. Universitate particulară disperată, caut studenţi. Ofer examene de formă, frecvenţă facultativă, diplomă garantată

Data publicării:
universitatea

Examene susţinute de formă, frecvenţă facultativă chiar şi pentru cursanţii la zi, indulgenţă din partea profesorilor şi diplomă garantată: aşa sună pachetul de promisiuni aruncate de universităţi particulare în căutare de studenţi.

După ce trei generaţii de liceeni au marcat eşecuri răsunătoare la bacalaureat, există universităţi care şi-au angajat intermediari care umblă din oraş în oraş în căutare de amatori de diplome universitare obţinute fără efort. Asta în condiţiile în care jumătate din specializările universităţilor particulare din România sunt notate cu cel mai mic calificativ de Agenţia de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Reporterii Digi24 au mers la Universitatea „Gheorghe Cristea” din Bucureşti, unde candidaţii sunt aduşi în grup de promotori angajaţi special pentru a-i convinge pe tineri să aplice.

Tinerii respinşi la facultăţile de stat pot studia aici de la Finanţe până la Arte şi nu trebuie să îşi facă griji dacă grupele nu întrunesc numărul suficient de studenţi pentru a funcţiona. „Dacă nu se formează, mergem în altă parte”, spune un promotor filmat cu camera ascunsă. „Dar sunt sigură că se va forma, pentru că eu am vorbit cu un samsar de-al nostru din provincie, care aduce [studenţi]”, adaugă femeia.

Celor care vin să se înscrie li se promite o diplomă pe care scrie învăţământ la zi, doar că prezenţa este ca la fără frecvenţă: „Important este să ţineţi legătura cu profesorul şi să îi cumpăraţi cărţile. Vor fi teste grilă şi veţi avea acces la ele de la început”, explică secretarele, care garantează că examenele nu vor fi o problemă: „Noi îi trecem. Luăm banii şi îi trecem.

Ca şi prezenţa la cursuri şi la examene şi taxa de şcolarizare se negociază. Orice pentru ca universitatea să adune numărul necesar de studenţi şi să nu se desfiinţeze: „Taxa este de 400 de euro pe an. Discutăm cu doamna rector - de fapt doamna preşedinte se numeşte - şi vedem ce reduceri v-ar putea face.

Conducerea Universităţii „Gheorghe Cristea” nu vede nimic greşit în aceste practici: „Eu ca să-mi asigur o pâine trebuie să aduc studenţi din teritoriu”, afirmă Mariana Mocanu, reprezentant al facultăţii. „Orice universitate îşi stabileşte taxele într-o şedinţă de consiliu - la noi încă nu s-a ţinut. Noi deocamdată prospectăm piaţa”, adaugă aceasta.

Este un semn de întrebare pentru zecile de mii de tineri care aleg una dintre cele 40 de universităţi particulare din România. În ultimii cinci ani, numărul studenţilor de la privat a scăzut de la 400.000 la 100.000. Ministerul Educaţiei le recomandă tinerilor să se intereseze de calificativele primite de universitatea particulară la care vor să se înscrie.

Din 216 programe de studiu ale universităţilor particulare, aproape jumătate dintre ele sunt notate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior cu cel mai mic grad de încredere.

Anul acesta, 50 de specializări de la mai multe universităţi private au fost desfiinţate - fie pentru că nu îndeplineau toate criteriile de calitate, fie pentru că nu existau cereri pentru aceste specializări.

Programe de studiu la universităţile private: 216

Calificativul A (cel mai mare): este deţinut de doar patru universităţi particulare.

Calificativul B: 18 universităţi.

Calificativul C: 34 universităţi.

Calificativul D: 59 universităţi.

Calificativul E (cel mai mic): 101 universităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...