„Faptele semnalate se analizează pe două paliere. Această analiză face obiectul unei proceduri care va deveni publică pe site-ul inspectoratului. Cercetarea la nivelul managementului are ca obiectiv să vadă dacă fenomenul este generalizat în unitatea de învățământ sau este focalizat la una sau două clase”, a declarat Constantin Trăistaru, inspector-șef al Inspectoralului Școlar al Muncipiului București.
Potrivit acestuia, înscrierea la clasa pregătitoare şi la grădiniţe, fondul clasei, meditaţiile cu elevii de la clasă şi materialele auxiliare sunt printre activităţile care favorizează corupţia în sistemul de învățământ.
Întrebat câte sesizări s-au primit anul acesta în legătură cu situaţii de corupție în școli, Gabriel Ispas, secretar general-adjunct în Ministerul Educaţiei, a răspuns: „De la începutul anului și până acum, pe portal avem fix opt sesizări".
„Anul trecut, până la 31 decembrie au fost pe portalul online 299 de sesizări, nu toate s-au confirmat”, a adăugat acesta.
„Vă confirm că sesizarea de la Școala 10 poartă nr. 298. În perioada respectivă, chiar dacă foarte mulți ne acuzau de lipsă de reacție, personal am discutat cu mama denunțătoare și am sfătuit-o să meargă pe sesizarea ISMB, a școlii, pentru că nu putem rezolva lucrurile nici de la minister”, a mai spus Gabriel Ispas.
Pe de altă parte, un părinte şi un cadru didactic au declarat, în exclusivitate pentru Digi24, că în liceu clasele sunt mobilate din banii adunaţi de la elevi.
Ba mai mult, mama unui elev susţine că a fost nevoită să îşi mute copilul la altă şcoală în momentul în care a refuzat să mai dea banii ceruţi de învăţătoare.