Nu mai e mare lucru să vorbești limba engleză, dar e foarte rău dacă nu o cunoști nici măcar pe aceasta. Nu poţi face foarte multe lucruri, fie că îți cauți de muncă în altă țară, ori pur și simplu mergi într-o excursie. Viitorul este cu siguranţă al celor care vorbesc limbi străine, iar tendinţa internaţională este ca învăţarea să înceapă cât mai devreme, încă din primii ani de viaţă. Statistica europeană arată că şase din zece elevi de gimnaziu din Uniunea Europeană studiază la şcoală două limbi străine. Conform Eurostat, 60 la sută dintre elevii de gimnaziu din Europa învăţă două sau mai multe limbi străine.
Elevii români sunt printre primii la acest capitol, la câteva procente distanţă de Finlanda, Austria, Bulgaria, Croaţia, Islanda şi Estonia.
96 la sută dintre elevii români din ciclul 1-4 învăţau la şcoală în urmă cu doi ani cel puţin două limbi străine, arată datele Eurostat.
La polul opus sunt vecinii noștri maghiari, unde ceva mai mult de sase la sută dintre elevi studiază două limbi străine.
Engleza este de departe cea mai populară limbă străină predată şi vorbită în România, căci 97 la sută dintre copii o învaţă la şcoală. Lucru firesc, de altfel, în condiţiile în care tinerii se uită la filme în engleză, vor să trăiască visul american şi consumă mâncare fast-food.
Există chiar şcoli unde elevii învaţă doar în engleză, cu profesori aduşi din Marea Britanie. Părinţii plătesc între o mie şi două mii de lei pe lună și o astfel de școală îl poate ajuta pe elev să scape de unele teste, inclusiv cel de bacalaureat. Mai mult, primele zece universităţi din lume sunt în Marea Britanie şi America, aşa că, elevul poate să meargă să studieze mai uşor în străinătate.
De altfel, obiectivul politicii Uniunii Europene este ca fiecare european să vorbească două limbi străine, pe lângă limba maternă.
Pe următoarele locuri în școlile europene și românești se află franceza, urmată de germană, spaniolă şi italiană.