Şcoala din satul Călătani poate fi oricând un model chiar şi pentru o unitate de învăţământ de la oraş. Clădirea a fost ridicată în 2006, cu 400.000 de lei primiţi de la Ministerul Educaţiei.
Constructorul nu a făcut rabat de la calitate, astfel că şcoala din micul sat a fost izolată termic şi dotată cu calorifere şi centrală proprie.
Geamurile mari de termopan asigură lumina în sălile de clasă cu mobilier modern, iar grupurile sanitare strălucesc de curăţenie.
Totul e supravegheat de sofisticate sisteme de alarmare. Totuşi, clădirea are un mare cusur: niciun elev nu învaţă aici. La doar trei ani de la inaugurare pe moderna şcoală a fost pus lacătul.
Numărul mic al copiilor din Călătani a determinat autorităţile să pună la propriu lacătul pe moderna clădire. Elevii din sat sunt nevoiţi să facă naveta cu microbuzul şcolar până în centrul de comună, aflat la patru kilometri distanţă.
„Poate, în momentul respectiv, a fost o investiţie bună. Dar în ziua de azi sunt 7 copii care fac naveta la Tileagd. Din păcate, nu ar putea să se înfiinţeze o clasă”, spune Adrian Codrean, primarul comunei Tileagd.
Între timp a fost luată în calcul varianta transformării spaţiului care stă nefolosit.
„Cel mai bine ar fi să ne reorientăm cu destinaţia clădirii ...în locaţie pentru activităţi extraşcolare pentru petrecerea timpului liber”, spune Eva Ermil, directorul adjunct al şcolii din Călătani.
Până la găsirea unei soluţii, clădirea şcolii din Călătani se deteriorează pe an ce trece. Deocamdată, este în stadiu de conservare, pentru că autorităţile nu au voie să-i schimbe destinaţia decât cu avizul Ministerului Educației.