Sindicaliştii din învăţământ le cer profesorilor să declare în scris că nu vor mai contribui la strângerea de bani în şcoli, ca să evite eventuale implicări în scandaluri de corupţie. Adică să nu mai adune fondul şcolii sau al clasei.
„Nu este normal ca dascălul, în condiţiile în care învăţământul de stat obligatoriu este gratuit, conform Constituţiei, să suporte din salariile de mizerie necesarul de cretă, markere, hârtie igienică, mobilier, consumabile, copiatoare şi alte lucurri care sunt atât de necesare într-o instituţie de învăţământ”, spune Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţiei „Spiru Haret”.
Aceasta înseamnă că, pentru orice nevoie a şcolii, o foaie de hârtie sau o cretă, dascălii să ceară bani Ministerului Educaţiei. Lipsurile de acest gen s-ar putea simţi din plin în timpul simulărilor şi examenelor naţionale.
Constantin Trăistaru a trimis un mesaj directorilor de şcoli din Capitală în care le spunea că au trei zile la dispoziţie să facă o comisie internă care să adune toate posibilele acuzaţii de corupţie din unităţile pe care le conduc.
„Trebuie să pornim de la prezumţia de nevinovăţie, obligatoriu, pentru că este un principiu de drept elementar, şi în momentul în care se primeşte o sesizare scrisă şi semnată, deci asumată de persoana care o face, poţi să porneşti la o cercetare”, spune Doina Leca, preşedinte onorific FSLI.
Ulterior, inspectoratul a făcut însă un pas înapoi în faţa sindicatelor, motivând o eroare de comunicare. Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ spun că ar fi cerut demisia inspectorului general, dacă acesta nu ar fi făcut rectificarea.
„ Se va trimite o notă în teritoriu prin care comisiile acelea sunt valabile doar în şcolile unde sunt sesizări scrise. Sesizări scrise şi semnate, nu anonime”, a precizat Radu Pisică, lider FSLI, sector 6.
Şcolile în care vor începe noi anchete vor fi făcute publice miercuri.