Bac 2013, elevi vs. profesori: „La cât de nesimţit sunt, aş putea copia chiar de pe bancă” / „Nu vom tolera frauda”
Data publicării:
În ultimii doi ani, sistemele de supraveghere au scos la iveală elevi nepregătiţi şi trişori. În 2012, 380 de candidaţi au fost daţi afară din examen pentru că au încercat să copieze. Deşi regulamentul le interzice să intre în sala de examen cu telefoanele mobile, elevii au forţat limita şi au plătit pentru asta. Promoţia 2013 vine şi ea cu elevi care nu au învăţat din experienţa altora şi intenţionează să trişeze, cu toate că fapta lor le poate aduce eliminarea de la Bacalaureat timp de două sesiuni.
În ziua de azi nu prea se mai poate copia cu „fiţuică”, spun elevii, aşa că este preferat telefonul mobil. Un sfert dintre cei care au fost prinşi anul trecut copiind foloseau fiţuici: sunt disponibile deja de ani de zile copiuţe gata făcute pe internet, pentru fiecare materie de examen. Chiar şi subiecte rezolvate de profesori ca exemple au ajuns să fie vândute online.
Elevii pot merge chiar mai departe cu bravada, după cum demonstrează unul dintre ei, în faţa camerelor Digi24: „La cât de nesimţit sunt, aş putea să o deschid (copiuţa) chiar pe bancă. Cine se gândeşte că poţi să copiezi chiar sub ochii lui? Aşa se copiază cel mai bine. Nu să te chinui.”
Studiile indică faptul că unul din zece elevi încearcă să folosească şi alte sisteme, mai avansate, cum ar fi căştile fără fir care se introduc cu totul în ureche pentru a nu fi văzute. Cu ajutorul dispozitivului, oricine poate dicta candidatului la telefon rezolvarea subiectelor. Ca să îi descurajeze, unele licee au instalat aparate de bruiaj. În plus, medicii avertizează că folosirea acestui tip de căşti poate afecta timpanul.