Anul acesta, la examenul de Bacalaureat ar fi trebuit să se înscrie 200.000 de elevi, la care se adaugă cei din promoțiile trecute, dar s-au înscris puțin peste 180.000 de candidați.
În 2012 au fost 155.000 de elevi înscriși, dar numai 70.000 au reușit să treacă de examenul maturității.
Mircea Poenaru, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din București, spune că numărul mic de elevi înscriși este „și ca urmare a unei anumite dezorientări, la nivelul elevilor și la nivelul părinților”.
„Să nu uităm că noi, ca părinți, provenim din medii diferite, avem resurse diferite de a susține copiii. Ei au făcut față, în ultimii ani, la mai multe presiuni și diferite contexte în care au fost promovate anumite materii, iar unele materii au fost condensate”, spune Mircea Poenaru.
„Acest examen nu trebuie să fie unul de admitere într-o instituție de invățământ superior, ci un examen de finalizare după un anumit nivel. Universitățile ar trebui să-și organzieze singure examenele”, adaugă Mircea Poenaru.
Pentru a crește rata de promovabilitate la bacalaureat, Ministerul Educației a propus ca elevii de la liceele tehnologice, unde rata de promovabilitate este foarte scăzută, să primească subiecte mai ușoare la română și la matematică. În plus, sunt organizate și sesiuni de meditații gratuite cu profesori de liceu sau universitari, dar de cele mai multe ori, acestea se desfășoară cu clasa aproape goală.
Mircea Poenaru spune că o soluție ar fi ca, la clasaele a 11-a și a 12-a, „profesorii să aibă mai mult timp penmtru exerciții practice”.
De aceea, spune el, „insistăm să fie redusă structura manualelor claselor a 11-a și a12-a din timpul anului școlar și să se facă pregătiri cu elevii. Ministerul Educației a lăsat 25% la dispoziția profesorilor, dar cred că acest procent ar trebui să fie mult mai mare”.
Citiți și:
Meditații gratuite pentru Bacalaureat, interes scăzut