Deşi ar trebui să fie un exemplu pentru elevi, unii profesori nu doar că nu pot să pregătească viitoarea generaţie, dar sunt gata să dea lecţii de necinste. Trei dascăli din Oradea au fost eliminaţi din sala de examen pentru fraudă.
Chiar şi cei evalvioşi au fost tentaţi să se inspire din alte surse. Doi profesori de religie din Timiş au fost prinşi în timp ce încercau să copieze cu telefoanele mobile.
„Este vorba de o persoană la religie ortodoxă şi o persoană la religie penticostală. (Erau amândoi în aceeaşi sală?) Erau în aceeaşi sală, da”, a declarat pentru Digi24 Francisc Halasz, inspector şcolar general adjunct în Timiş.
A fost forfotă mare, luni dimineață, la Colegiul I.L. Caragiale din Capitală. 750 de profesori bucureșteni așteptau să intre în săli ca să susțină definitivatul. Unii au profitat de ultimele minute și au repetat materia.
„Nu am nicio emoţie. De ce aş avea emoţii? Eu iau 10 sigur. Nu mă vezi ce pregătit sunt?”, a declarat unul dintre profesori înainte de intrarea în examen.
La ieșire, unii dintre candidați nu mai erau la fel de încrezători: „Subiectul nr 3, ceva din pedagogie... nu m-am pregătit şi am considerat că nu pot oricum să trec de pragul notei 8, aşa că m-am retras”, a mărturisit candidatul ghinionist.
Definitivatul este un examen obligatoriu pentru profesorii aflaţi la începutul carierei. Ei au voie să îşi încerce norocul de trei ori, în cel mult cinci ani de când s-au aşezat prima oară la catedră. Promovarea testului le asigură dreptul de a rămâne definitiv în învăţământ. Opt este nota minimă ca să-şi câştige acest drept. Decizia a fost luată anul trecut de Ministerul Educaţiei.
„Dacă ne dorim să avem cadre didactice performante în sistemul educaţional, este de preferat să avem o selecţie cât mai riguroasă (...) Dacă punem la intrare o barieră foarte sus, corect ar fi să ne gândim şi la tot ce derivă de aici şi să le corelăm”, spune Constantin Trăistaru, inspectorul şcolar general al Municipiului Bucureşti.
„Nu cred că ridicarea pragului va duce la o îmbunătăţire a sistemului, pentru că problemele nu pleacă de la profesori, ci de la modul cum este condus acest sistem”, declară, în replică, un cadru didactic
„Părerea mea e să se scadă nota cum era înainte la nota 6 şi să îl ia toată lumea, că nu se bate nimeni pe niciun post”, adaugă un alt profesor.
Profesorii isi vor afla notele pe 19 iulie. Anul trecut, doar jumătate dintre ei au promovat definitivatul.