Consiliul General al Municipiului București a aprobat, astăzi, demararea unui program ce presupune igienizarea, modernizarea și dotarea a 450 de cabinete de asistență medicală școlară și a 143 de cabinete de medicină dentară din grădinițele, școlile și universitățile din Capitală. Bugetul estimat este de 3 milioane de euro.
Pentru cabinetele medicale şcolare se vor achiziţiona aparatură de urgenţă medicală, aparate pentru măsurarea glicemiei, stetoscoape, aparate EKG portabile, laptopuri, imprimante, aparate de aer condiţionat, precum şi piese de mobilier sau frigidere mici. Pentru cabinetele stomatologice şcolare vor fi cumpărate scaune stomatologice, diverse piese de instrumentar, aparate de distilat apa, aer condiţionat, laptopuri și imprimante. Bunurile vor fi cumpărate prin licitație deschisă, declanșată de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).
Dotările vor fi puse în funcțiune după efectuarea unor reparații curente, igienizări, dezinfectări și amenajări (precum, montarea de parchet).
În expunerea de motive care însoţea documentul aprobat astăzi se arăta că unitățile medicale care funcţionează pe lângă unităţile de învăţământ public dispun în prezent de dotări şi instrumentar foarte vechi şi insuficient pentru a asigura asistenţă medicală de calitate.
„De o lună de zile de când am venit la Administraţia Spitalelor, am fost prin foarte multe cabinete, am stat de vorbă cu mulţi colegi medici de medicină şcolară şi medicină dentară care s-au plâns de foarte multe neajunsuri. De aici a venit ideea. Cred că e o ramură deosebit de importantă, dar care nu a fost bine organizată până acum. Avem un număr deficitar de medici. Avem ca şi normare un medic de medicină generală la 2.000 de copii şi un asistent medical la 1.000 de copii”, a explicat, consilierilor generali, directorul ASSMB, Gabriel Botnariu.
Potrivit acestuia, sunt 105 medici de medicină generală, 131 de medici stomatologici şi 475 de asistenţi medicali în București.
„Am mai scos la concurs posturi şi sperăm ca, atunci când va începe şcoala, prin protocol cu Inspectoratul Şcolar, să asigurăm toată reţeaua, adică măcar un medic să ajungă la două cabinete. Și apoi, după ce vor fi create condiţii, vor dori să vină singuri către acest sistem. Mulţi nu veneau pentru că nu aveau dotare, nu aveau nimic. Veneau în nişte camere goale”, a adăugat directorul ASSMB.