O adolescentă din Sălaj a pierdut un an de şcoală pentru că n-a avut bani să plătească transportul către liceu. Şi nu e singura. În aceeaşi situaţie sunt zeci de copii din familii sărace, aflate la zeci de kilometri distanţă de comuna Hida, unde se află şcoala. Noua clădire a internatului ar fi fost o salvare, dar, din păcate, nici în această toamnă nu-şi va deschide porţile pentru ei.
O altă variantă ar fi liceul de la Jobou, aflat la 30 de kilometri distanţă. Dar şi asta presupune cheltuieli cu transportul, atât pentru copii, cât şi pentru dascăli.
„La 6.00 mă trezesc de obicei. În jur de şapte fără ceva ies în drum, stau la ocazie şi iarăşi acasă ajung la 4 – 4.30, că vin pe jos şi nici teme nu mai pot să fac”, spune Simina Colceriu, elevă.
Raluca Marian, profesoară de matematică, spune că parcurge zilnic aproximativ 70 de kilometri.
Noua clădire a liceului din Hida, judeţul Sălaj, care are şi internat, ar fi trebuit să funcţioneze încă din 2008. Proiectul a fost însă abandonat de Guvern un an mai târziu, la doar 10% din lucrări. Ca să salveze investiţia, autorităţile locale au accesat fonduri europene şi, de anul trecut, au reluat lucrările.
„Noi încercăm să facem etajul din cărămidă, să cerem acord să îl facem din cărămidă, şi mai repede şi mai bun”, a spus Dumitru Petruş, primarul comunei Hida.
Campus modern la Oradea
Situaţie total diferită la Oradea, unde elevii colegiului Partenie Cosma vor avea de anul acesta un campus modern, construit cu fonduri europene.
Campusul va avea 24 de săli de clasă, o sală de sport, cantină, internat pentru elevi, dar şi un cămin pentru profesori. Lucrările au început în urmă cu cinci ani, dar au fost oprite pentru că Guvernul nu a mai alocat bani. Primăria Oradea a preluat lucrarea cu fonduri proprii şi apoi cu bani europeni.
„Va fi gata undeva în decembrie-ianuarie”, a spus Virgil Blage, directorul Colegiului Partenie Cosma din Oradea.
Potrivit lui Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Oradea, valoarea totală a proiectului este de 46 de milioane de lei.
Într-una dintre clădirile care se construiesc în prezent va fi un cămin pentru profesori, care va avea 16 garsoniere. În paralel se lucrează la ridicarea internatului pentru elevi, care va avea aproximativ 300 de locuri.
Lucrări oprite la Iaşi
Cămine împietrite în stadiul de şantier etern se află şi la Iaşi. Singurul internat al Şcolii Postliceale Sanitare din Iaşi e închis din 2008, când s-a decis că are nevoie de reparaţii capitale. Puţinii bani alocaţi s-au consumat repede, pentru schimbarea reţelei electrice şi recompartimentarea camerelor. Apoi, clădirea cu patru etaje a fost încuiată şi aşa a rămas timp de şase ani. Conducerea instituţiei ar avea nevoie de încă două milioane de lei ca să termine lucrările.
„Noi avem foarte mulţi elevi, foarte mulţi cursanţi care fac naveta. Unii fac naveta zilnic de la Paşcani, de la Hârlău din zone destul de îndepărtate ale judeţului cu trenul, cu microbuzul, cu alte mijloace de transport. Cunoaştem problemele lor, e destul de dificil şi acest cămin ar fi de un real ajutor îndeosebi pentru ei”, a spus Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare din Iaşi.
Un alt cămin care de şapte ani este în lucrări de modernizare este şi T7 din campusul Tudor Vladimirescu. Era nevoie de nouă milioane de lei, însă banii au venit cu ţârâita de la Ministerul Educaţiei, astfel că încă sunt schele pe clădirea în care se puteau caza 400 de tineri.
„Au venit bani foarte, foarte puţini. Cu toate că lucrările trebuiau să se termine în circa 12 luni”, a spus Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei de Servicii Studenţeşti la Universitatea Tehnică Iaşi.
Ceva mai norocoşi sunt studenţii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Spre sfârşitul anului, se vor putea caza într-un nou cămin. Clădirea este gata de acum, însă nu are încă mobilier. Şi aici, din cauza lipsei fondurilor, lucrările au durat de două ori mai mult timp decât era prevăzut.
„Continuăm cu dotările astfel încât în luna decembrie căminul va fi dat complet în funcţiune. De la cinci în cameră, acum vor fi în fiecare cameră cu grup sanitar propriu. Vor locui câte doi sau trei studenţi”, a declarat Bogdan-Eduard Pleşcan, director general administrativ la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
În cele trei cămine aflate în renovare din campusul ieşean puteau fi cazaţi aproape o mie de studenţi.