Taxa de înscriere variază între 50 şi 500 de lei, în funcţie de universitate. Teoretic, aceste sume acoperă diverse consumabile şi plata personalului care se ocupă de dosare şi proceduri. Apoi, dacă este admis, viitorul student mai are de achitat o taxă. De confirmare.
Vlad Cherecheo, vicepreşedintele ANOSR, spune că „în general, taxele de confirmare sunt în medie 100-150 de lei, dar avem şi cazuri cum e UMF Iaşi care are taxă 250 de lei pentru confirmare.”
„Este o taxă pentru a acoperi costul de procesare al dosarelor”, explică Mircea Popa, prorectorul Universităţii Politehnica Timişoara. „Gândiţi-vă că noi am avut anul acesta 4.300 de candidaţi, fiecare cu dosarul lui, fiecare cu problema lui şi a trebuit să existe un grup relativ generos de oameni care s-a ocupat de toate problemele”, a adăugat Mircea Popa.
Politehnica Timişoara a strâns în acest an, doar din taxele de examinare, 430 de mii de lei. Taxa de confirmare de o sută de lei de student a mai adus Politehnicii încă 210 mii. Şi nu e clar unde ajung aceste sume.
„Nu înţeleg de ce se percep aceste taxe şi singura explicaţie ar fi că universităţile vor să creeze o mică afacere”, mai spune vicepereşedintele ANOSR.
Universitatea Bucureşti e una dintre puţinele instituţii de învăţământ superior care nu cer taxa de confirmare. Liviu Papadima, prorector la această instituție de învățământ, a declarat: „Nu văd ce ar justifica o astfel de taxă. Taxa de admitere acoperă toate cheltuielile pentru întreg procesul de selecţie, inclusiv înmatricularea.”
Fericiţi că au devenit studenţi, dar şi pentru că banii vin oricum de la părinţi, tinerii se înscriu la mai multe facultăţi şi achită sute de lei la fiecare.
Printre taxele reclamate de asociaţiile studenţeşti se numără cea de folosire a bibliotecii, de eliberare a actelor de studiu sau pentru pentru adeverințe, garanția la cazare şi taxele obligatorii de cantină.