Ploaie, emoţii şi nerăbdare. Peste 2.000 de tineri din toate colțurile țării au așteptat în ploaie să dea examenul de admitere la Facultatea de Medicină, în Capitală, acolo unde a fost cea mai mare concurenţă: 4,5 candidați pe un loc. Cele mai mari emoții au rămas la poartă, alături de părinţii candidaţilor.
Trei ore mai târziu, candidaţii ies din sală. Unii cu lacrimi în ochi, alții cu zâmbetul pe buze.
Rareș s-a apropiat de punctajul maxim - a obținut 98 de puncte din 100. Încă dinainte de a merge la vreun curs, el ştie ce va face când când va avea diploma în mână. Va profesa în străinătate.
„Şi România e o ţară în care poţi să profesezi bine dar deocamdată condiţiile nu sunt chiar atât de bune ca în străinătate pentru doctori. Mi se pare că doctorii din România la un anumit punct sunt obligaţi să accepte mită numai ca să îşi ţină copiii în şcoli şi ca să aibă ce mânca”, spune tânărul.
În ultimii ani, aproape jumătate dintre absolvenții universităților de medicină din România au plecat să lucreze peste hotare.
„Peste 10 ani de zile eu cred că se va ajunge la un echilibru în aşa fel încât vom vorbi mai rar sau foarte rar de absolvenţi de universităţi de medicină şi farmacie în Românai care vor mai dori să plece din ţară”, estimează Ionel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".
Peste patru candidaţi pe loc şi la Drept
1500 de tineri au susţinut examenul de admitere la Limba Română şi Economie. Grilele la gramatică i-au pus în dificultate pe mulţi dintre ei.
Mai sunt încă 300 de locuri cu taxă, dar înseamnă 3.400 de lei pe an. La o facultate privată, taxa este în jur de 2.000 de lei.
„Numărul mare de candidaţi care veneau la Bucureşti, la începul anilor 90, aveam 5-6-7.000 de candidaţi care veneau la Bucureşti, 7.000 de candidaţi, în fiecare an, a scăzut pentru că ei se îndreaptă către celelalte facultăţi”, afirmă conf.univ.dr. Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept.
Rezultatele la examenul de admitere la Drept se afişează astăzi.