„Am învăţat subiectul 3 aseară la 01:30”, a spus Bogdan.
Bogdan Cosmin se consideră norocos. Alţi colegi de-ai lui nu pot spune acelaşi lucru. 95 din cei 137 de elevi înscrişi la proba scrisă la Limba şi Literatura Română sunt sportivi de performanţă. Ştiu mai bine să dribleze pe terenul de fotbal sau să se lupte în ringul de box şi mai puţin să scrie un eseu în care să prezinte caracateristicile unui personaj dintr-un text dramatic.
„Pentru mine a fost destul de greu. Sunt sportivă de performanță şi am avut antrenamente şi chiar nu îmi era de învăţat”, a spus Bianca Tiron.
O altă liceeană, Maria Mihai, este vicecampioană europeană la box şi are numeroase titluri naţionale. A învăţat serios pentru examen. Şi-a dat seama că sportul o ajută o vreme, dar de carte va avea nevoie toată viaţa.
„Faptul că fac de patru ani sport sport de performanță m-a ajutat într-un fel să îmi pun și școala pe primul loc, să îmi pun ordine în viață”, a spus și Maria Mihai.
Emoţii mari au avut şi părinţii olimpicilor.
„La română, el fiind profil real, fiind pe olimpiada de informatică, n-a mai avut timp. A fost plecat din aprilie și n-a mai avut timp să repete normal”, a povestit Dana Haidelbaher.
„Sportul de performanță sigur că fără o minte și o educație intelectuală bine pusă la punct nu cred că se poate face”, a declarat Nicolae Angelescu, vicepreşedintele Comisiei de Bacalaureat.
Aproape 160 de olimpici şi sportivi din întreaga ţară care în iulie, când este programat bacalaureatul, participă la competiţii internaţionale, dau acum examenul de maturitate într-o sesiune specială.