Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase a numit prin detaşare 502 directori şi directori adjuncţi de şcoli din rândul foştilor şefi ai unităţilor, deşi aceştia nu au promovat concursul sau nici măcar nu s-au prezentat la el. Cea mai mare parte a directorilor sunt din Bucureşti. Într-un interviu pentru Digi24, ministrul spune că a fost nevoit să-i numească pe foştii directori în funcţie pentru că, altfel, şcolile rămâneau fără conducere.
Ministrul Educaţiei susţine că a dat ordinul prin care foştii directori care nu au promovat sau nu s-au prezentat la concursul de anul trecut pot ocupa din nou funcţile ca să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ preuniversitar.
Pavel Năstase: „Nu a fost nicio restricţie privind vechea metodologie, ci, pur și simplu, a fost o extensie, în condițiile în care pe aceste posturi nu dorea nimeni să fie nominalizat. Ca să fie nominalizat pe un post de director sau director adjunct trebuia, în primul rând, să facă parte din corpul experților în management educațional”.
Ordinul semnat de ministru în urmă cu două săptămâni a fost criticat de fostul şef al Educaţiei, Mircea Dumitru. Într-o postare pe Facebook, acesta aminteşte că directorul ar trebui să fie un exemplu de profesionalism și conduită.
Mircea Dumitru: „Am spus că nu va exista nicio școală care să rămână fără director, în urma acestui concurs. Da, acele prevederi metododologice trebuie respectate, iar excepțiile, analizate de la caz la caz și decise în consecință. Acum văd că excepția a fost transformată în regulă si orice idee de competiție, competențe, meritocrație, valoare este manipulată brutal. Derogarea de la regulă, permisă doar în cazuri excepționale, bine întemeiate și oferită nominal, a ajuns text de metodologie”.
Actualul ministru al Educaţiei spune că 80% dintre posturile scoase la concurs sunt ocupate de foşti directori şi directori adjuncţi.
Pavel Năstase: „Nu a fost vorba de nicio politizare, pentru că oamenii trebuie să înțeleaga ca toți cei care lucrăm în școala avem un singur partid și acest partid este bunul mers al școlii sau școala ca atare. Eu nu am evidențe că cei care au fost numiți dintre foști directori sau directori adjuncți sunt dintr-un partid sau altul”.
Decizia ministrului este susţinută şi de sindicaliştii din Educaţie, care spun că la conducerea unor şcoli efectiv nu ar fi avut pe cine altcineva să nominalizeze.
Simion Hăncescu, președintele FSLI: „S-a constatat ca aproximativ 360 de unități ar fi rămas fără directori dacă acest articol n-ar fi fost modificat. Noi am atras atenția că nu e în regulă cu această prevedere pentru că se va demonstra că vor fi unități care nu vor avea pe cine să pună, ceea ce s-a și demonstrat”.
Metodologia concursului pentru posturile de director prevedea că cei care nu participă la concurs sau nu-l promovează nu mai pot fi delegaţi director. În urma concursului de anul trecut, 358 de posturi de director şi 308 de posturi de director-adjunct au rămas vacanțe.