Zeci de mii de elevi din sectorul 4 al Capitalei învaţă în şcoli nepăzite! Primăria a decis, spre nemulţumirea părinţilor, că treaba agenţilor poate fi făcută de camerele de supraveghere. Autorităţile nu au vrut să comenteze situaţia.
Inaugurată în 1864, din ordinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Şcoala de la Maidanul Dulapului, aşa cum se numea pe vremuri, a fost una dintre mândriile învăţământului românesc. Astăzi este doar şcoala 74. Are o curte mică şi-o poartă strâmtă, pe care administratorul o descuie şi-o încuie... pentru securitatea elevilor.
Reporter: Bună dimineaţa! Este o şcoală păzită?
Administrator: Nu! Tot sectorul 4!
Reporter: Câţi copii sunt la şcoala aceasta?
Administrator: Vreo 250!
Reporter: Dacă se bat copiii între ei, ce faceţi?
Administrator: Noi, care mai suntem! Îngrijitoarele, noi... Suntem patru persoane care îi supraveghem!
Decizia primăriei sectorului 4 de a renunţa la paznicii şcolilor îi nemulţumeşte pe părinţi.
În schimb, în sectorul 1, fiecare şcoală are paznici, camere de supraveghere şi chiar buton de panică.
Ionuţ Deaconu, Poliţia Locală Sector 1: În caz de nevoie, la activarea butonului de panică, cel mai apropiat echipaj, prin sistemul de GPS al Poliţiei Locale, aflat pe maşina instituţiei, se dirijează la şcoala respectiovă. Avem patrule şcolare la intrarea şi la ieşirea elevilor.
Păzite sunt şi şcolile din sectorul 2. La Şcoala Centrală, de exemplu, agenţii fac zid în faţa porţii.
La Şcoala nr. 56, doi agenţi de pază şi un îngrijitor interzic accesul în interior chiar şi oficialilor primăriei.
Maria Niţă, administrator Şcoala nr. 56: În şcoală avem 6 agenţi, care asigură paza non-stop!
Dan Popescu, viceprimarul sectorului 2: Pentru că legea limitează numărul gardienilor publici, numărul angajaţilor poliţiei locale, am apelat la soluţia firmelor de pază!
Cu excepţia şcolilor din sectorul 4, în toate celelalte, elevii sunt păziţi de agenţi.
Maria Manea, purtător de cuvânt ISMB: Vorbim despre un număr de 378 de unităţi de învăţământ, acolo unde este asigurată paza, şi de un număr de 40 de unităţi de învăţământ, acolo unde nu există pază. Acolo unde nu există un astfel de personal angajat, au fost asigurate camere de supraveghere exterioare care să monitorizeze întregul parcurs al elevilor şi-al celor care intră şi ies din unitatea de învăţământ.
Nemulţumite de lipsa pazei din şcoli, mai multe asociaţii de părinţi din sectorul 4 au anunţat că vor depune un memoriu la Primăria Capitalei şi la Ministerul Educaţiei.