Conducerea universității ieșene susține că restanțele la plată s-au adunat din cauza blocării de către Uniunea Europeană, anul trecut, a decontării fondurilor cheltuite prin POSDRU.
Pentru că erau proiecte care se finalizau, iar decontările nu erau permise, doctoranzilor ar fi trebuit să li se plăteasca banii. Așa că universitatea a făcut împrumuturi sau a alocat fonduri de la un proiect în derulare la un altul aproape de incheiere. Pe 21 mai, au fost virați în contul proiectului peste 2,65 milioane de lei, însă din această sumă tinerii au primit, 10 zile mai târziu, doar două burse, în loc de 6. Doctoranzii care trebuie să facă cercetare spun că abia își duc traiul de pe o zi pe alta, iar banii le-ar fi fost buni pentru a participa la conferințe și pentru a-și cumpăra materialul didactic necesar lucrării de doctorat.
Bursa unui doctorand este de aproape 2.500 de lei pe lună. Într-o situaţie similară se află și cei 55 de doctoranzi de la Universitatea de Vest din Timişoara, care nu şi-au primit bursele de 7 luni. Abia în această lună aşteaptă să le intre în conturi bani pentru trei luni, iar restul banilor ii vor primi până în toamnă. În cazul tinerilor care trebuie să faca studii pe teren, cum sunt cei de la Arheologie, universitatea a asigurat deplasările tinerilor, ca să-și poată pregăti lucrarea de doctorat.