Echipa internațională de experți a Organizației Mondiale a Sănătății a ajuns în metropola chineză Wuhan pentru a își începe investigația asupra originilor coronavirusului, în urma unei lungi așteptări și a numeroaselor încercări ale guvernului chinez de a o bloca, relatează BBC.
Sosirea experților în Wuhan are loc la capătul unor lungi negocieri între guvernul chinez și OMS și a mai multor încercări ale chinezilor de a bloca, inclusiv pe ultima sută de metri, intrarea echipei de specialiști în țară. Ultima astfel de încercare a avut loc chiar la începutul săptămânii, când unor dintre cercetători le-a fost blocat accesul la graniță pe motiv că nu aveau „documentele la zi”.
Cei 10 cercetători au ca scop intervievarea personalului mai multor institute de cercetare, spitalelor dar și oamenilor care frecventează sau lucrează în piețele „umede” din metropolă, acolo de unde se crede că ar fi pornit virusul.
Virusul care produce Covid-19 a fost detectat prima oară în Wuhan, în 2019.
Sosirea echipei de specialiști coincide cu o „reaprindere” a epidemiei în nordul Chinei, mai multe zone fiind puse din nou într-un lockdown dur de autoritățile de la Beijing. Situația în Wuhan este, însă, stabilă, iar viața pare că a revenit la normal în metropolă.
Cercetătorii vor sta două săptămâni în carantină înainte de a își începe munca, însă ea va depinde aproape total de informațiile și dovezile furnizate de oficiali chinezi. Principalul său obiectiv este studierea originii animale a coronavirusului și felul în care patogenul a făcut trecerea de la animal la om.
Investigație cu controverse. Cum încearcă China de luni de zile să „rescrie” istoria coronavirusului
Originile coronavirusului au fost subiectul numeroaselor teorii ale conspirației promovate online și offline dar și al acuzațiilor dintre puterile lumii. Situația a alimentat tensiuni și conflicte în Statele Unite și China printre altele, iar încercările inițiale ale Chinei de a mușamaliza și a își acoperi urmele, inclusiv prin arestarea jurnaliștilor și pedepsirea medicilor care vorbeau despre gravitatea situației nu au făcut decât să mărească neîncrederea și să alimenteze conflictele.
Unul dintre membrii echipei, Fabian Lendeertz, biolog la Institutul Robert Koch din Germania, spunea: „Vom vedea unde ne duc indiciile, dacă ele ne vor arăta că Wuhan este punctul de plecare sau dacă e în altă parte, iar Wuhan a fost doar locul din care a început răspândirea masivă. Vom încerca să reconstruim momentul în care virusul a trecut de la animal la om”.
În ultimele luni, China și-a accentuat eforturile de a încerca rescrierea istoriei coronavirusului, susținând că virusul nu își are punctul de plecare din China, „conform tuturor dovezilor existente”.
Afirmațiile conform cărora virusul nu ar fi originat în China au puțină credibilitate printre cercetătorii occidentali. Michael Ryan, directorul pentru programul de urgențe sanitare de la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat în noiembrie că astfel de susțineri sunt „speculative”, în timp ce alți cercetători, precum profesorul Jonathan Stoye de la Institutul Francis Crick din Londra, spun că „certitudinea pe care o avem este că primele cazuri au fost înregistrate în China. Cel mai probabil rămâne că acest virus își are originile în China”.
Leendertz spune că demersul OMS nu este pentru găsirea unei țări vinovate ci „în încercarea de a afla ce s-a întâmplat pe baza datelor pe care le avem pentru a reduce riscurile unei alte pandemii în viitor”.
Editor : Adrian Dumitru