Două luni de la violenţele din 10 august. Ce spun românii din diaspora care au fost în Piaţă

Data publicării:
protest 10 august bucuresti piata victoriei_nick stavre (11)
FOTO: Nick Stavre

La două luni de la protestul din 10 august, am stat de vorbă cu români din diaspora despre felul în care cei plecaţi în străinătate sunt, în funcţie de nevoile politice, fie atacaţi, fie apăraţi în ţara pe care au lăsat-o în urmă. Doi dintre românii pe care îi veţi asculta au şi fost în Piaţa Victoriei acum două luni.

Cornel Radu-Loghin, român stabilit în Belgia: „Astăzi, se împlinesc două luni de la "marea gazare" din Piaţa Victoriei, şi ce pot să vă spun este că politicienii români îşi amintesc de diaspora doar atunci când au nevoie, într-un fel sau altul, de această forţă. Atunci când s-a considerat că diaspora încurcă, a fost ignorată. Atunci când au considerat că ajută, n-a mai fost ignorată. Deci suntem o masă de manevră la dispoziţia politicienilor din România, dar acest lucru este foarte bine cunoscut în diaspora. Mai sunt puţini cei care cad pradă acestor manipulări şi sper ca în viitorul apropiat diaspora chiar să-şi spună cuvântul într-un mod clar şi peste tot ce înseamnă manipulare din partea tuturor partidelor politice din România”.

Dana Hering, româncă stabilită în Suedia: „Mi se par incredibil de iresponsabile declaraţiile reprezentanţilor Guvernului PSD şi ale lui Dragnea. Poveştile acelea cu drogaţi, cu tot felul de surse externe care ar fi finanţat protestul, cu tot felul de acţiuni inventate de ei şi tot felul de bande. Oamenii aceştia ne defăimează pe toţi.

Diaspora care a votat acum, au fost în jur de 100.000 de oameni, au fost, în mare majoritate, aduşi de bisericile baptiste, penticostale şi ortodoxe, un număr foarte mic dacă stau să mă gândesc. 100.000 de oameni din diaspora din aproximativ 5 milioane înseamnă că au votat undeva la 2%”.

Elena Nancu, româncă stabilită în Germania: „Nu cred că este normal ca ei să facă diferenţa între cetăţenii români care trăiesc în diasporă şi cetăţenii români care trăiesc în România, pentru că, indiferent unde locuim pe acest pământ, avem toţi această cetăţenie. Nu mi se pare normal ca cei de la putere să se folosească într-un mod foarte oportunist de diasporă când ceva nu le convine, să critice diaspora şi, când au un mic avantaj, să-i admire.

Dacă politicienii la alegeri, de exemplu, au un avantaj de pe urma diasporei, să admire diaspora şi, în caz că diaspora acţionează într-un fel care nu le convine politicienilor, să dea vina pe noi, cei din diasporă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei