Doar 1.800 de alegători au anunțat că vor să voteze prin corespondență pentru parlamentare şi 1.900 pentru prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
toni grebla in studioul digi24
Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente. Foto: Digi24

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a spus joi că până în prezent şi-au manifestat intenţia de a vota prin corespondenţă peste 1.800 de români pentru parlamentare şi 1.900 pentru prezidențiale. El a mai spus că se păstrează acelaşi număr de secţii de votare în străinătate ca la alegerile europarlamentare din luna iunie.

„Astăzi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedinte şi Parlament. Vor urma trei hotărâri de guvern cu privire la măsurile tehnico-administrative necesare organizării alegerilor, la calendarul de desfăşurare a alegerilor şi bugetul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor”, a spus şeful AEP, citat de News.ro.

El a precizat că Ordonanţa prevede măsuri necesare desfăşurării separate a celor două tipuri de alegeri, la date diferite, respectiv 24 noiembrie pentru preşedinte şi 1 decembrie pentru Parlamentul României, iar legislaţia a trebuit armonizată pentru a permite organizarea succesivă.

„Dacă va fi nevoie de al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, va fi organizat la două săptămâni de la primul tur, pe 8 decembrie”, a completat Greblă.

El a menţionat că setul de măsuri prevede crearea unei infrastructuri electorale separate pentru cele două tipuri de scrutin, modalitatea în care sunt desemnaţi membrii Birourilor electorale la cele două tipuri de alegeri şi nivelul indemnizaţiilor membrilor birourilor, care este identic cu nivelul indemnizaţiilor primite la alegerile din 9 iunie.

„Mai sunt prevăzute unele măsuri care vizează îmbunătăţirea unor anumite aspecte care nu au funcţionat tocmai corespunzător în vară, mă refer mai ales la asigurarea birourilor electorale, spaţiilor corespunzătoare în care birourile electorale să fie asigurate de primari, CJ-uri, să permită desfăşurarea activităţii în mod corespunzător, să existe spaţiile pentru prezenţa simultană a mai multor preşedinţi de birouri, a materialelor necesare şi să aibă în vedere că alegerile sunt organizate în noiembrie, respectiv decembrie şi să aibă asigurate sursele de căldură, iluminatul. Toate vor fi verificate de AEP, după ce vor fi propuse ca sedii de către autorităţile publice locale”, a mai spus Toni Greblă.

Preşedintele AEP a menţionat că de asemenea, sunt noutăţi în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă pentru cei care votează în străinătate.

„Există posibilitatea ca cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să se înscrie pe un site dedicat, administrat de AEP, funcţional de la data de 1 aprilie, vor putea să opteze pentru unul din scrutinuri, până la sfârşitul lunii septembrie, respectiv sfârşitul lunii octombrie”, a anunţat Toni Greblă.

„Până în prezent, şi-au manifestat intenţia de a vota prin corespondenţă - şi noi avem obligaţia de a le trimite plicurile cu materialele necesare votului prin corespondenţă - 1.800 şi ceva de alegători pentru parlamentare, 1.900 şi ceva de alegători pentru preşedintele României. În opinia mea, este un număr foarte mic de alegători care au optat să găsească această cale de a vota prin corespondenţă. Fac apel pentru a mediatiza această posibilitate pe care o au cetăţenii români să voteze şi prin corespondenţă, este o modalitate mai facilă, în opinia mea, şi să ia o anumită presiune pe secţiile de votare”, a completat el.

Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă a început la 01 aprilie 2024 şi expiră cu 45 de zile înainte de data votării.

Greblă a mai spus că or fi organizate 915 secţii de votare pentru străinătate, aceleaşi ca şi la alegerile europarlamentare din luna iunie, arătând că este posibil ca unele sedii să difere, însă ele vor fi anunţate pe site-ul AEP, al MAE şi al misiunilor diplomatice.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale