Disidentul anticomunist Iulius Filip, decorat de președintele Iohannis
Data actualizării: Data publicării:
Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, a fost decorat, joi, de președintele Klaus Iohannis. El a primit Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a pentru apărarea valorilor democratice.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a domnului Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat.
Sursa citată precizează că „președintele Klaus Iohannis a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene”.
„Prima acțiune publică a Președintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație”, se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, din 2014 și până în prezent, Klaus Iohannis a decorat 55 de foști deținuți politic, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste.
Numele lui Iulius Filip a apărut recent în spațiul public după ce procurorul general a fost acuzat de o parte a presei că i-a refuzat acestuia eliberarea condiţionată, pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud.
Ulterior, Augustin Lazăr a susţinut că nu ştia dacă dosarele luate în discuţie în Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor deţinuţi politici, însă şi-a cerut „scuze instituţionale” pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.