Pădurile României, câmp de bătălie. Încă un pădurar a fost bătut crunt, ieri. S-a întâmplat, de această dată, la Moldoviţa, în Suceava. Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu a declarat la Digi 24 că în ultimii cinci ani s-au înregistrat 185 de agresiuni ale personalului silvic. Șeful regiei spune că pădurarii sunt oameni dedicați meseriei însă recunoaște că printre angajații Romsilva se regăsesc și persoane care sunt mână în mână cu hoții de lemne.
Nu am o statistică în acest sens. Încă de când lucram în teritoriu am verificat și eu câte condamnări s-au dat pentru furtul de lemne și se pare că condamnările au fost destul de puține. Era o slăbiciune și o vulnerabilitate a sistemului, a probatoriului. Pentru că furtul de lemne din pădure este uneori greu de dovedit și vă spun de ce. Este fapta săvârșită de unu la unu, văzută de puțină lume. Aici este o slăbiciune a noastră, în tranziția de la epoca de dinainte de 1989 și cea a democrației, în care de foarte multe ori, vorba funcționarului public nu a cântărit suficient de puternic și era vorba infractorului împotriva pădurarului. Și de foarte multe ori instanțele dădeau credit oamenilor care nu puteau să dovedească.
Întrebat dacă știe de cazuri de pădurari care sunt mână în mână cu hoții de lemne, Gheorghe Mihăilescu spune că nu are dovezi concrete.
„Nu am dovezile concrete. Dar sunt indicii că pe alocuri, anumiți colegi de-ai noștri au ales o tabără greșită”, a spus șeful Romsilva, precizând că totuși, angajații Romsilva „păzesc pădurea, indiferent de proprietarul ei” – a statului, sau privată. „Oamenii aceștia sunt dedicați, 99% sunt dedicați”.
În ultimii cinci ani s-au înregistrat 185 de agresiuni ale personalului silvic
Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a transmis, vineri, că apreciază solidarizarea ONG-urilor de mediu cu silvicultorii, după ce încă pădurar a murit în timpul serviciului și arată că, în ultimii cinci ani s-au înregistrat 185 de agresiuni ale personalului silvic.
Romsilva a transmis, vineri, că apreciază solidarizarea organizațiilor non-guvernamentale de mediu cu silvicultorii după ce un al doilea pădurar și-a pierdut viața, în interval de o lună, în timpul serviciului.
„Începând cu anul 2014 și până în prezent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori și-au pierdut viața, iar mulți alții au avut nevoie de spitalizare”, arată Romsilva, într-un comunicat remis vineri, Mediafax.
Pădurarul de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț a fost omorât miercuri seara, împușcat, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de copaci. Pădurarul era angajat de 7 ani la Direcția Silvică Maramureș.
Potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, George Mihăilescu, a arătat că riscurile la care sunt supuși silvicultorii au mare legătură cu violența semănată în societatea românească.
Referitor la această postare, Romsilva a transmis, vineri, că își exprimă regretul că anumite organizații de mediu au interpretat declarațiile: „Directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu a folosit cuvântul <societate>, referindu-se la societatea în întregul acesteia, nicidecum la o parte a acesteia” și afirmă că Mihăiescu a lansat invitații organizațiilor de mediu pentru un dialog real, verificări comune ale aspectelor semnalate de acestea, susținând, totodată, procesul de transparentizare a activității.
Editor web: Liviu Cojan