Lucian Bode, ministru de Interne și secretar general al PNL, a declarat vineri la Digi24 că polițiștii care participau la misiunea de salvare a fetiței de cinci ani sechestrate de tatăl său în locuința lor din Chiajna au avut parte de mai multe momente tensionate. Bode spune că bărbatul amenința la patru dimineața că va da drumul la gaz și va arunca casa în aer. Copila a fost salvată după 28 de ore, după intervenția avocatei bărbatului care a intrat în casă și a vorbit cu acesta.
„Au fost momente, unele chiar foarte tensionate. În jurul orei patru dimineața, bărbatul amenința că dă drumul la gazul din cele trei butelii și că aruncă casa în aer. S-a liniștit și pe parcurs am adus negociatori, oameni din familia lui, soția lui, mama lui a vorbit cu el. Prietenii apropiați l-au sunat și au vorbit. Așa a ajuns de fapt și dna avocat să discute cu el. Toate aceste activități au fost coordonate de la celula de criză din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. În această celulă de criză, timp de 28 de ore, au fost prezenți șeful Poliției Române, însoțit de cei trei adjuncți. Alături de ei, secretarul de stat responsabil de zona de ordine publică din Ministerul Afacerilor Interne, dnul Bogdan Despescu, și eu am avut onoarea să fiu parte la aceste decizii pe care structurile statului, Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Română le-au luat astăzi, fiind în permanență alături de ei până la momentul finalizării cu succes a acestei misiuni”, a spus Lucian Bode, la Digi24.
Polițiștii spun că a fost o operațiune complexă, îngreunată de faptul că bărbatul nu a avut nicio solicitare concretă. Detalii despre negocierea cu bărbatul a dat și Bogdan Căpruci, negociator al Poliției Române. „Cred că a fost una din cele mai complexe operațiuni, a fost muncă de echipă. A fost reziliența lui de a colabora direct, se temea că i s-ar putea întâmpla ceva și reveneam, eram într-o buclă. Cu răbdare, lucrurile au progresat”, a povestit el.
„Nu a avut nicio cerință, tocmai în asta a constat dificultatea acestui caz”, a adăugat negociatorul. „A fost o componentă emoțională care s-a amplificat, apoi, în a doua parte a operațiunii, a dominat latura rațională. Comunicarea s-a desfășurat direct, față în față, negociatorul fiind afară. Am avut periodic dovada că fetița nu este în situație de risc”, a mai spus Căpruci.
„Operațiunea s-a derulat prin mai multe structuri ale Ministerului de Interne, până la nivelul unei celule de criză. Un rol determinant a fost al negociatorilor, care au fost permanent în legătură cu bărbatul, timp de aproximativ 28 de ore, cât a durat operațiunea. În urma acestor negocieri au fost obținute mai multe rezultate. De exemplu, polițiștii au preluat două butelii cu gaz din casă”, a spus Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR.
Editor : C.L.B.