Instanța a decis astăzi că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii: "Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi, în rejudecare,: Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.11.2018".
Concret, sentința nu presupune desființarea companiilor, ci arată că aceste companii au fost în mod nelegal înființate.
Până la remedierea situației, dacă va fi găsită o soluție de remediere, aceste companii sunt complet blocate. Angajații lor nu-și primesc salariile, nu se pot face plăți, nu se pot încasa facturi, nu se pot face lucrări de niciun fel.
Gabriela Firea: Aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului
Primarul general Gabriela Firea s-a declarat surprinsă de decizia Curţii de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a decis înființarea a 20 de companii municipale. "Este cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă", a calificat primarul general decizia.
Ea spune că în luarea acestor decizii de înființare, cât și pe parcursul procesului, a avut confirmarea scrisă a unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputație neștirbită, în acest domeniu şi că adoptarea acestor hotărâri s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege.
Totodată, Firea susţine că a preluat acest model din Europa, din oraşe precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară.
"Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare ca apreciaza că un București complet blocat și aruncat în haos, este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.
Vom analiza și vom cere opinia unor juriști să luăm în continuare măsurile ce se impun.
Ceea ce dorim să precizam este faptul că aceste companii există în continuare, sunt înființate de acum un an și câteva luni, sunt înscrise la Registrul Comerțului, iar această anularea a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăți funcționale.
Probabil, tot instanțele, în întelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", mai precizează Gabriela Firea.
Citiți și: