DECES REGE. Alteţa Sa Regală Principele Radu - repere biografice
Data publicării:
Fostul rege al României, Mihai I, a murit, marți, la vârsta de 96 de ani. Principesa Margareta este moștenitoarea tronului regal al României, în calitatea sa de primă fiică a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai Romaniei. Soțul ei, Principele Radu al României, a primit în 2005 titlul de Alteță Regală.
În 1994, într-unul din orfelinatele pe care le vizitează, Principesa Margareta îl cunoaşte pe actorul Radu Duda, astăzi Principele Radu al României, care coordona la vremea aceea un proiect de terapie prin artă desfăşurat de Ion Caramitru cu sprijinul Fundaţiei Principesa Margareta a României. Cei doi se căsătoresc în 1996. Din 2001 Principesa Margareta şi Principele Radu ai României locuiesc la Palatul Elisabeta în Bucureşti şi îşi desfăşoară angajamentele publice în capitală, în ţară şi în străinătate.
Principele Radu s-a născut la Iaşi, la 7 iunie 1960. Este fiul prof.dr. Rene Duda şi al medicului Gabriela Costandache. S-a căsătorit cu A.S.R. Principesa Moştenitoare Margareta a României la 21 septembrie 1996. În 2005 primeşte titlul de Principe al României şi Alteţă Regală.
Studii și carieră
1979 – Liceul Internat din Iaşi
1984 – Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică
2002 – Colegiul Naţional de Apărare, seria a XI-a
2003 – cursuri la Colegiul "George C. Marshall", Garmisch, Germania (Senior Executives)
2004 – cursuri la John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (Senior Executives in National and International Security)
2005 – colonel în Armata României (r)
2006 – doctor în ştiinţe militare
2007 – a fost decorat de Regele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Carol I
2011 – a fost decorat de Regele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Coroana României
2002-2008 – Reprezentant Special al Guvernului României
din 2001 este consilier al Regelui Mihai I
Din 1974 până în 1999, Principele Radu a susţinut o bogată carieră artistică în teatru, film şi televiziune atât în ţară, cât şi în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg, SUA, Israel, Macedonia şi Camerun.
În 1993 a realizat primul proiect de terapie prin artă pentru orfanii din România, "Artécole".
În 1997-2001, Principele Radu a însoțit pe Rege în călătoriile lui în România, Europa și SUA. Alteța Sa Regală a creat conceptul Turneului Mileniului, pe care Majestatea Sa l-a făcut în țară pentru anul 2000.
Este autorul a 29 de cărţi, majoritatea despre regalitate.
Din septembrie 2012, funcționează la Adjud Școala gimnazială “Principele Radu”
Candidatura la funcţia de preşedinte al României
În aprilie 2009,Principele Radu şi-a anunţat oficial candidatura la Preşedinţia României, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Elisabeta. „Candidatura unui independent la preşedinţie este garanţia exercitării nealterate a mandatului ... un preşedinte de partid va fi întotdeauna aservit partidului său, va urmări interesele partidului său", declara Principele.
După câteva luni, în septembrie 2009, Principele Radu anunţă că se retrage din cursa prezidenţială. „Odată cu ieşirea mea din cursă, de aici încolo, campania prezidenţială nu va mai fi o luptă electorală, ci o luptă între clanuri", afirma Alteța Sa Regală.
Principele Radu a acordat Înaltul Patronaj: - Federației Române de Karate Tradițional - Festivalului internațional EUROPAfest (Jeunesses Musicales) - Școlilor de Vară “Leaders Romania” - Concursului național școlar “Basmele Reginei Maria” - Cameratei Regale a Universității Naționale de Muzică, București - Simpozionului anual “Dimitrie Cantemir” al Colegiului Național Cantemir, Iași - Festivalului Internațional de Film București - Asociației “Inițiativa Tinerilor pentru Modernizarea României”, Cluj - Observatorului European al Plurilingvismului (Paris, Franța) - Parteneriatului cultural Istorie-Cultură în licee, Focșani - Simpozionului anual studențesc de la Universitatea de Științe Agricole București - Federației Române de Scrimă - Federației Române de Tir cu Arcul - Corului Regal (Universitatea de Muzică din București) - Asociației Studenților Economiști din România - Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România