Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus mai întâi la Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş, unde va fi oficiată slujba de îngropare, iar abia apoi va fi transportat la Catedrala Arhiepiscopală pentru actul înhumării, a declarat la Digi24 Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
„Este o noutate, o înnoire a programului pe care Casa Regală l-a comunicat. Sicriul va fi dus mai întâi în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş, unde sunt înmormântaţi doi regi şi două regine, respectiv Ferdinand I şi Carol I, de asemenea Regina Elisabeta şi Regina Maria.
Acolo va fi oficiată slujba de îngropare, apoi sicriul va fi transportat la câteva zeci de metri în noua catedrală arhiepiscopală, unde, la 18.45, va fi oficiată slujba foarte scurtă de îngropare, practic actul înhumării”, a declarat Vasile Bănescu.
Acesta a respins şi speculaţiile şi criticile legate de ora târzie de înmormântare.
„În legătură cu ora aparent târzie, pentru că s-a comentat că regele e înmormântat pe întuneric, e vorba exclusiv de contextul iernii, ziua e mai scurtă. Nu e niciun impediment din punct de vedere canonic, bisericesc, legat cu punerea în mormânt a cuiva chiar dacă s-a lăsat întunericul. Nu permiteau condiţiile reale o oră mai apropiată de lăsatul întunericului. Nu e nicio problemă din punct de vedere creştin”, a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Potrivit acestuia, a sosit confirmarea oficială că Prinţul Charles al Marii Britanii va participa la slujba de înmormântare a Regelui Mihai, ceea ce „era de aşteptat, date fiind inclusiv relaţiile de rudenie”.
„A mai confirmat şi o înaltă figură din Casa Regală a Spaniei, nu am numele, dar e ceva firesc. Regina Sofia e într-o relaţie specială cu Regele Mihai, îl numea vărul meu preferat. Probabil vor veni şi alte personalităţi.”, a adăugat Vasile Bănescu.