Motivele pentru care Elveția este una dintre cele mai bune țări în care să locuiești

Data actualizării: Data publicării:
Switzerland, Valais, Town in mountain landscape
Elveția este declarată una dintre cele mai bune țări din lume pentru locuit. Sursa Foto: Profimedia

Mai multe orașe din Elveția sunt considerate printre cele mai bune orașe din lume pentru locuit. Ele au fost incluse în Global Liveability Index și în Indexul Orașelor Inteligente 2024 fiind declarate printre cele mai , potrivit BBC.

Elveția a are reputația că este una dintre cele mai civilizate țări din lume. Anul acesta, zece orașe din țară au fost incluse în top 10 al Global Liveability Index și al Smart City Index. Zurich și Geneva au intrat în top 10 al celor mai viabile orașe, cu scoruri perfecte în ceea ce privește asistența medicală și educația; în timp ce Zurich s-a clasat pe primul loc în topul orașelor inteligente în ceea ce privește infrastructura și tehnologia, Geneva este pe locul patru, urmată de Lausanne pe locul șapte.

Pe parcursul dezvoltării sale, Elveția a fost influențată de cele cinci țări vecine, ceea ce a dus la stiluri pozitive de guvernare, potrivit locuitorilor. „O mare influență culturală este istoria noastră de „națiune prin voință”, cu o mulțime de minorități (culturale, etnice, lingvistice etc.), ceea ce duce la o mare sensibilitate și acceptare a compromisurilor”, a declarat Res Marty, fondator al organizației Switzerland Beyond Chocolate. 

Politica, siguranța și educația

Țara practică democrația directă, în cadrul căreia fiecare cetățean votează legile și referendumurile, ceea ce îi ajută pe locuitori să simtă că au o voce reală atunci când vine vorba de modul în care trăiesc și cum sunt cheltuiți banii din impozite.

„În satul nostru, au vrut să extindă școala, așa că s-a votat creșterea impozitului timp de cinci ani pentru a plăti acest lucru”, a declarat Rosamund Tagel, fondatoarea Glow Concierge, care trăiește și lucrează în Zürich.

„Votul a trecut cu o majoritate covârșitoare, deoarece oamenii înțeleg importanța educației”, a adăugat ea.

În clasamentul Global Liveability, atât Geneva, cât și Zurich au obținut un punctaj perfect de 100 de puncte în ceea ce privește educația.

„Școlile publice sunt excelente. Dacă aș mai locui în Marea Britanie, mi-aș trimite 100% copiii la o școală privată. Dar în Elveția pur și simplu nu este nevoie”, a declarat un locuitor.

„Școala noastră locală este atât de internațională încât copiii mei vorbesc patru limbi străine, ceea ce este destul de tipic. Fiecare dintre prietenii lor vorbește cel puțin două, iar majoritatea trei sau patru, ceea ce reprezintă un avantaj enorm”, a spus un altul.

Școala din Elveția nu se axează doar pe rezultatele academice, ci și pe abilitățile necesare pentru viața de adult. Sunt predate materii precum autoorganizare și comportament respectuos.

Un alt motiv pentru care Elveția este considerată una dintre cele mai bune țări pentru a locui este dată de siguranță. Copiii merg pe jos la școală încă de la vârsta de patru ani. De altfel, statisticile arată că în Elveția criminalitatea este una dintre cele mai scăzute din lume.

Viața de familie și socială este prioritară pentru elvețieni, ceea ce duce la un ritm de viață mai lent.

„Când intri în Elveția, dai ceasul înapoi cu aproximativ 60 de ani și apeși butonul de încetinire de pe telecomandă”, a spus Collins. „Nimeni nu se grăbește - graba este considerată ceva făcut de oamenii care sunt dezorganizați. Toată lumea își face plimbările zilnice, orele de lucru fixe sunt practic o religie, nu există navete lungi, puține blocaje în trafic, iar oamenii își fac timp să stea la masă pentru a mânca și a bea, au puține opțiuni de luat la pachet”.

Locuitorii se bucură, de asemenea, de gama largă de activități care se pot face în aer liber.

„Am întotdeauna costumul de baie cu mine, deoarece există mai multe puncte de acces și plaje pe malul lacului, ca să nu mai vorbim de satele fermecătoare de pe malul lacului, între St-Sulpice și Lutry”, a declarat Olivia Bosshart, manager la Lausanne Tourism.

Editor : Andreea Burghelea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu