România trebuie să-şi asume statutul de graniţă de est a alianţei euro-atlantice, în contextul în care extinderea spre est s-a oprit, iar Ucraina şi Republica Moldova vor rămâne în afara acestei graniţe, a declarat, joi, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, în cadrul unui summit organizat de fundaţia Romanian Business Leaders (RBL).
România este în prezent graniţa estică atât a Uniunii Europene, cât şi a NATO. România a devenit membră a NATO în 2004 şi membră a UE în 2007.
Schimbările politice şi sociale din ultimii ani au dus la o redefenire a lumii euro-atlantice, iar România va trebui să-şi asume statutul de graniţă de est a vestului, consideră expertul în geopolitică.
”Vom fi estul Vestului pentru o generaţie, extinderea spre est a frontierei euro-atlantice s-a oprit. România trebuie să-şi asume asta, cu tot ce înseamnă asta. Frontiera nu se mai duce spre est, doar va modela spaţii”, a spus Dungaciu, citat de News.ro.
Schimbările au loc atât în contextul rezultatului alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, iar Donald Trump a vorbit deseori despre creşterea contribuţiei financiare la cheltuielile militare a NATO din partea statelor din Uniunea Europeană.
”Clinton vorbea despre extinderea Americii pe plan global, Trump spune: ”America First”. El consideră că America a ieşit pierzătoare din această extindere. Spaţiul euro-atlantic arată diferit, iar România va trebui să fie pregătită”, a afirmat Dungaciu.
Liderul zonei euro, Germania, este în prezent sub o presiune uriaşă pentru a spori chelturielile bugetare pentru Apărare, după învestirea preşedintelui Donald Trump la Casa Albă.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat recent că germanii ar trebui să-şi sacrifice întregul surplus bugetar pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB pentru Apărare.