Daea le răspunde fermierilor: Păstrăm sancţiuni dure pentru substanţe extrem de periculoase. Proiectul nu are treabă cu tratamentele

Data publicării:
Ministrul Agriculturii, Petre Daea
Ministrul Agriculturii, Petre Daea Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Actul normativ pus în dezbatere publică prin care se reglementează activităţile desfăşurate cu produse de protecţie a plantelor nu are legătură cu tratamentele fitosanitare efectuate de fermieri, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Actul normativ este pus în dezbatere publică, este un proiect care doreşte să pună oprelişti canalelor acestora de folosire a unor substanţe cu grad mare de de periculozitate în domeniul dezinsecţiei şi deratizării. Nu are treabă cu tratamentele fitosanitare. A fost o interpretare greşită, dar mă bucur că fermierii au înţeles, cei cu care am vorbit mi-au spus că au înţeles sensul actului normativ. Nu se pune problema aceasta sub nicio formă”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Anumite reglementări din acest proiect au nemulţumit mai multe asociaţii ale fermierilor, care s-au plâns că sancţiunile pentru cei care aplică tratamente fitosanitare fără a avea o autorizaţie specială sunt prea dure, respectiv închisoare de la 1 la 5 ani.

Petre Daea le-a transmis micilor fermierilor că ei trebuie să facă ce au făcut şi până acum, pentru că aceste reglementări se adresează celor care distribuie şi comercializează substanţe extrem de periculoase.

„Categoric trebuie să păstrăm sancţiuni dure pentru substanţe extrem de periculoase, care nu pot să cadă pe mâna oricui. Repet, nu are treabă cu tratamentele fitosanitare pentru fermieri. E vorba de cei care distribuie, de cei care comercializează substanţe cu grad mare de periculozitate, proces care trebuie obturat, altminteri ducem produse care pot să omoare oamenii. Nu le poţi da pe mâna oricui, ele trebuie să fie verificate, iar cei care folosesc aceste produse, spuneam nu pentru tratamentele fitosanitare, trebuie să fie autorizaţi. Sigur sunt reglementări ale Uniunii Europene pe care trebuie să le respectăm toţi, iar cei care se ocupă de acest domeniu au înţeles şi se vor conforma, altminteri n-au încotro. Nu poţi să pui sub semnul întrebării sănătatea oamenilor sau chiar viaţa lor”, a subliniat el.

Întrebat când va fi aprobat actul normativ, Daea a menţionat că va merge la aprobare după ce se termină perioada de consultare publică.

„Actul normativ nu este numai al Ministerului Agriculturii, este şi Ministerului de Interne, cel care a venit cu această propunere şi pe bună dreptate, şi pe care o susţinem, pentru că nu putem să facem ordine în domeniu dacă nu introducem şi sancţiuni pentru acele produse extrem de periculoase. Aia bombă chimică, nu te poţi juca cu ea”, a mai spus Daea.

MADR a postat recent în dezbatere publică un proiect de OUG prin care se reglementează activităţile desfăşurate cu produse de protecţie a plantelor de către operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale şi alte activităţi oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor.

„Este nevoie de actualizarea cadrului juridic în domeniul produselor de protecţie a plantelor în scopul armonizării legislaţiei naţionale cu legislaţia europeană privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României. Totodată, utilizarea şi comercializarea produselor de protecţie a plantelor trebuie să se facă în condiţii de siguranţă de către distribuitorii şi utilizatorii profesionişti şi, în acelaşi timp, este nevoie de introducerea unor cerinţe specifice pentru reglementarea activităţii de utilizare a produselor de protecţie a plantelor”, menţiona Ministerul Agriculturii.

Românii care fac agricultură de subzistență spun însă că statul vrea să-i determine să renunțe la pământ.

„Pentru micul fermier, să-l termine! Asta caută! Să ne termine pe noi, să fie tot boșii. Tot ăia cu cefele mari! De sunt în Parlament. Ăia să fie. Să facă ferme, să facă... Ăla e interesul. Ce? E interesul pentru micul fermier, săracul?”, a spus un fermier la Digi24.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...