Goana Guvernului după fonduri pentru buget va scumpi și micile plăceri ale românilor. Cafeaua, de exemplu, riscă să devină un produs de lux, pentru că guvernanți se gândesc să introducă o nouă acciză pentru băuturile cu zahăr.
Bucuria de a savura o ceașcă de cafea ar putea să ne coste mai mult în următoarea perioadă. Coaliția se gândește să introducă o nouă acciză pentru băuturile cu zahăr.
Bogdan Burleac - proprietar cafenea: „În maxim un an de zile se va scumpi cafeaua cu 22% și va deveni un moft, nu va mai fi o nevoie.”
Client: „Nu cred că o să renunț în a mai bea cafea, deci poate o să reduc numărul de cafele pe lună, dar nu o să renunț, pentru că e o mică plăcere.”
Client: „Se scumpește sau nu, cafeaua tot o bem. Dacă renunțăm și la asta ce mai e?
Prețurile din cafenele au crescut deja anul acesta, după ce statul a decis să majoreze taxa pe valoare adăugată de la 9 la 19% pentru băturile cu zahăr, îndulcitori sau arome.
Bogdan Burleac - proprietar cafenea: „Am mărit cu maxim doi lei per produs, un leu, doi maxim. Sunt un bussines mic și de la cafeaua cu lapte de la 9% la 19% m-a afectat destul de mult. Adică financiar începem să ne ocolim puțin de prețuri, pentru că și materia primă a crescut cu 20%.”
Însă nu toți jucătorii din industria cafenelei au aplicat majorarea taxei, pentru că nu toți au înțeles cum să o facă. Unii au vândut în continuare cafeaua preparată în bar cu TVA de la 9%. S-a considerat că acest tip de produs nu conține zahăr la momentul preparării. Clientul este cel care decide câte plicuri pune, după ce o plătește.
Radu Savopol - membru HoReCa: „Pentru că Codul Fiscal nu s-a modificat deloc, din iunie anul trecut până astăzi, cu toate acestea de la 1 iulie jucătorii mari au ridicat TVA-ul, ceilalți mici funcționează încă pe 9 la sută.”
Statisticile arată că un român consumă în jur de trei kilograme de cafea pe an.
Editor : B.C.