Cum vor fi testate vaccinurile anti-COVID pe oamenii-cobai care acceptă voluntar să se infecteze cu noul coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
barbat primeste o doza de vaccin in brat
Vaccinul antigripal scade riscul îmbolnăvirii de COVID-19, spun pneumologii. Foto: Getty Images

În timp ce vasta majoritate a oamenilor încearcă să evite, cu orice preț, infectarea cu COVID-19, există un grup de persoane care încearcă în mod deliberat, prin orice mijloace, exact contrariul: să se infecteze. Este vorba despre câteva zeci de mii de oameni care acceptă voluntar să testeze pe propria piele un vaccin experimental pentru tratamentul împotriva noului coronavirus, informează CNN.

Marea Britanie a anunțat încă de luna trecută că va desfășura teste asupra unor voluntari sănătoși, infectați în mod deliberat cu virusul care transmite COVID-19, pentru a verifica eficacitatea unor vaccinuri aflate în faza de testare.

Respectivele studii, finanţate de guvernul britanic, vor începe în ianuarie anul viitor într-o locaţie sigură din estul Londrei, unde voluntarii vor rămâne în carantină. În cadrul studiului, un voluntar va primi o doză de vaccin, iar o lună de târziu acesta va fi infectat, sub strictă supraveghere medicală, cu SARS-CoV2, virusul care provoacă boala COVID-19.

Astfel de studii experimentale pe oameni, deși în unele cazuri pot fi considerate controversate, nu reprezintă ceva nou în lumea medicală. Studii similare s-au desfășurat și în cazul altor boli precum holera, febra tifoidă, malaria sau banala răceală. Spre deosebire însă de aceste boli, în cazul COVID-19 nu există încă un tratament 100% eficient, în cazul în care vaccinul experimental nu ar da rezultate.

Voluntarii primesc, de regulă, compensații bănești pentru participarea la astfel de studii experimentale.

Criticii acestui demers susțin că aceste studii nu sunt așa de eficiente, din moment ce majoritatea voluntarilor sunt oameni tineri și sănătoși, fără alte afecțiuni.

Problema voluntarilor din grupul „Placebo”, care vor fi infectați și vor crede că li s-a administrat un vaccin anti-COVID

În prezent, șapte mari companii care lucrează la dezvoltarea unui vaccin au declarat că nu sunt interesate să participe la acest proiect. Unsprezece vaccinuri se află însă deja în faza a treia de testare, iar fiecăruia dintre zecile de mii de voluntari i se va administra un vaccin specific din cele 11.

„Nu e obligatoriu ca primele vaccinuri care vor fi evaluate să se dovedească a fi și cele mai bune”, a declarat Peter Smith de la London School of Hygiene & Tropical Medicine.

„Cred că astfel de campanii de testare sunt necesare pentru a afla care sunt cele mai bune vaccinuri aflate în dezvoltare”, a spus Smith.

„Pentru mine, riscurile sunt mici”, a declarat un tânăr de 18 ani care a acceptat să fie voluntar în acest proiect. „Dar, prin faptul că îmi asum acest risc, pot ajuta mii de oameni să nu se infecteze”, a spus el.

Tatăl său este, însă, de altă părere.

„În mod clar nu e pe lista de lucruri pe care ai vrea să le facă fiul tău”, a declarat Andrew Fraser-Urquhart, în vârstă de 52 de ani.

În cadrul fazei 3 de testare a vaccinurilor există întotdeauna un grup „placebo” - persoane cărora nu li se administrează vaccinul. În prezent, părerile sunt împărțite în ceea ce privește necesitatea existenței unui astfel de grup în cazul voluntarilor care acceptă să se infecteze cu COVID.

Terence Stephenson, șeful DSP-ului din Marea Britanie (Health Research Authority), s-a declarat împotriva organizării unui grup „Placebo” în cazul acestor teste. Peter Smith, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, susține însă contrariul.

„Problema e că atunci când administrezi un vaccin unor voluntari și apoi, după ce îi expui virusului, niciunul nu contractează boala, ce anume a împiedicat acest lucru? Vaccinul sau faptul că, dintr-un anumit motiv, pur și simplu nu s-au infectat?”, a spus Peter Smith. „Nu poți răspunde clar la această întrebare dacă nu ai și un astfel de grup de control”, a adăugat Smith.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Carey Grayson
Un bărbat condamnat pentru uciderea unei femei a fost executat prin hipoxie cu azot. Este a treia astfel de...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...