Cum va fi înmormântat ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, mort după ce a fost diagnosticat cu Covid-19. Explicațiile BOR

Data actualizării: Data publicării:
ips-pimen 0

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord. ÎPS Pimen a fost adus de la Suceava la București cu un elicopter SMURD, în data de 20 aprilie. Era în stare gravă, infectat cu noul coronavirus, fiind internat la Institutul „Matei Balș”.

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost intubat în seara zilei de 1 mai, după ce starea sa s-a agravat și a suferit complicaţii pulmonare.

Citește și: Cum s-ar fi putut infecta ÎPS Pimen, deși nimeni din afară nu a intrat în mănăstire. Explicațiile lui Vasile Bănescu

Reacția BOR

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a anunţat că Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen va fi înmormântat la Sihăstria Putnei din Suceava, în sicriu sigilat, conform legislaţiei în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid.

Biserica Ortodoxă Română a pierdut astăzi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor în ultimii 29 de ani şi al cărui nume, alături de ale altor înaintaşi ai săi, va rămâne mereu legat de ocrotirea splendidelor mănăstiri bucovinene.

Gândul său mărturisit adesea are azi o reverberaţie aparte: <<Pentru asta am devenit preot. Să învăţ a muri în fiecare zi. Ne pregătim în fiecare zi de marea întâlnire cu El.>>

Conform legislaţiei în vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, după punerea în sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care, împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, va decide data şi detaliile înmormântării. Mormântul se află la mănăstirea Sihăstria Putnei din judeţul Suceava.

În actuala situaţie, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

ÎPS Pimen, adus cu elicopterul la București

ÎPS Pimen a fost transportat cu elicopterul de la Spitalul Judeţean din Suceava la Bucureşti pe data de 20 aprilie, împreună cu un bărbat de 47 de ani aflat în stare gravă, intubat.

Diana Cimpoeşu, coordonator – şef UPU SMURD Iaşi spunea pe 21 aprilie că misiunea de aducere a lui ÎPS Pimen la Bucureşti că „a fost o misiune deosebită, o misiune de noapte, făcută cu elicopterul MI8, ceea ce este un eveniment deosebit, un eveniment care s-a întâmplat în contextul numeroşilor pacienţi foarte gravi aflaţi în Spitalul Judeţean Suceava, şi trebuia să-i sprijinim, aşa cum de fapt îi sprijinim în fiecare zi”.

ÎPS Pimen ar fi primit plasmă hiperimună de la donatori vindecaţi de Covid-19

Potivit Mediafax, medicii l-au tratat pe ÎPS Pimen cu diferite scheme de tratament, în care a fost şi Remdesivirul, un tratament care a dat rezultate foarte bune în cazul mai multor pacienţi din SUA. ÎPS Pimen ar fi primit şi mai multe doze de plasmă prelevată de la pacienţi vindecaţi de Covid 19.

În cazul înaltului prelat, dar şi în cazul altor 20 de pacienţi aflaţi în stare gravă medicii au folosit şi un tratament experimental, recent aprobat în SUA: filtrarea sângelui împotriva furtunii de citokine, o metodă de purificare extracorporeală a sângelui menită să reducă răspunsul inflamator al organismului.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri