În România au fost vândute cele mai strălucitoare stele, printre ele și Steaua Polară, însă, vânzătorii de stele nu sunt altceva decât vânzători de iluzii. Astronomul Elizabeth Petrescu spune că doar Uniunea Naţională de Astronomie poate da nume corpurilor cereşti. În cei câţiva ani de muncă la Observatorul din Bucureşti ea a întâlnit foarte mulţi români care au cumpărat stele, scrie Mediafax.
Vânzătorii de stele din România au reuşit să vândă multe din stelele pe care le vezi seara pe cer. Totuşi, oamenii de ştiinţă utilizează numele stelelor şi coordonatele acestora pentru a identifica zone pe cer, aşa că românii care cumpără stele online nu pot denumi astre cu numele lor.
„Numai Uniunea Naţională de Astronomie poate să denumească stele şi acest lucru se întâmplă destul de rar. Unele dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer au fost vândute în România, cum ar fi stele din Orion, din Carul Mare sau chiar şi Steaua Polară, care mai nou se numeşte şi Marcel-35, dacă vreţi să îi spuneţi şi aşa. Acest nume este în cataloagele din România al celor care vând stele”, spune Elizabeth Petrescu, astronom la Observatorul Astronomic Bucureşti.
Uneori au fost vândute chiar şi astre din emisfera sudică.
„Am cumpărat o stea cu numele Tatiana din constelaţia Pavo. Dar venind aici la Observator am constatat că nu o pot vedea din România, pentru că se află în emisfera sudică. Şi nici numele Tatiana nu-l poate purta pentru că poartă un nume dat de oamenii de ştiinţă”, transmite Tatiana Paşcovschi, corespondent Mediafax.
Chiar dacă în România au fost scoase la vânzare pe internet corpuri cerești, vânzătorii de stele nu sunt altceva decât vânzători de iluzii.
„Din punct de vedere ştiinţific şi oficial stelele nu pot să primească nume doar intrând pe internet, îmi scriu numele şi atunci o stea anume se va numi Elisabeta de acum înainte”, susține Elizabeth Petrescu
Editor: Robert Kiss