Cum ne putem infecta cu coronavirus la plajă și în locurile aglomerate, chiar dacă sunt spații deschise?

Data actualizării: Data publicării:
A Day in Rio de Janeiro as the City Begins to Shut Down
Foto: GettyImages

Tot mai multe autorități locale decid că măștile trebuie să fie purtate și în spațiile publice deschise, dacă sunt aglomerate. O astfel de măsură intră în vigoare de sâmbătă, 1 august, și în stațiunile de la malul mării, mai ales pe faleză, în piețe și alte locuri aglomerate unde nu se poate păstra distanța fizică de 2 metri.

De ce este utilă purtarea măștii inclusiv în aer liber? Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, explică: „Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer - că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat - prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm - categoric trebuie să o aruncăm”, spune Carmen Dorobăț.

La rîndul său, Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a explicat la Digi24 că virusul trăiește pe aceste particule de praf, nisip etc. suficient timp cât să poată fi preluat, inhalat și să ajungă în alveolele respiratorii ale pacienților. „Trăiește suficient de mult timp, pentru că virusul nu circulă singur, circulă în particule mici, lichidiene, cu secreții, cu suport proteic și are de unde să se hrănească, unde să rămână într-un mediu hidratat și să poată fi vehiculat pe acești vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafețele pe care se poate depune și tocmai de aceea, mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție - atât măștile, cât și igiena riguroasă a mâinilor, a suprafețelor”, a punctat Ioana Stăncel.

Încă 14 zile cu peste 1.200 de cazuri pe zi. Scădere înceată, abia după 1 sepembrie

În privința evoluției epidemiei în România, Ioana Stăncel cred că o aplatizare a curbei poate să apară cel mai devreme în trei săptămâni, dar va fi o aplatizare la un nivel înalt al indicatorului zilnic de incidență a cazurilor pozitive. O scădere relativ înceată poate apărea abia după data de 1-15 septembrie.

„Nu cred că vom ajunge pentru toate aceste trei săptămâni la indici peste 2.000 (de noi cazuri zilnice - n.r.), dar cred că vom rămâne, cel puțin pentru următoarele 14 zile, undeva între 1.200 și 1.500 de cazuri noi depistate pe zi. Avem și un indice cumulat la 7-14 zile foarte mare, în unele dintre ultimele zile a fost indicatorul cel mai mare la nivel european de număr cumulat la nivel de cazuri pozitive în ultimele 7 sau 14 zile”, a atras atenția expertul în politici de sănătate publică.

La rândul său, Carmen Dorobăț spune că sunt doi parametri care îngrijorează în raportările zilnice referitoare la evoluția epidemiei din România: creșterea numărului persoanelor la terapie intensivă, peste 400, și pe de altă parte, este indicele de pozitivitate, de asemenea mare: dacă la 21.000 de teste apar peste 1.300 de pozitivi, cum s-a întâmplat joi, înseamnă un indice mai mare decât a fost zilele trecute.

„Să ne gândim că la ATI nu se eliberează atât de ușor locurile, este vorba de spitalizări mai îndelungate. Sigur, acolo unde nu apare un deces”, a menționat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Totuși, Carmen Dorobăț este optimistă. „Eu cred că profilul pacientului și înțelegerea cetățenilor deja s-a schimbat. La Boli Infecțioase la Iași sunt persoane care la 48 de ore se pot externa și care nu doresc să se externeze, pentru că se simt mai în siguranță în spital”, a arătat medicul.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Telefonul te urmărește în secret: cele 3 setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Care sunt cele mai bogate 10 familii din lume. Trei dintre ele conduc propriile țări
Newsweek
Ministrul muncii va demisiona. Mai cresc pensiile în 2025? Indexarea și Mica Recalculare, în aer
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jerry Bruckheimer, dezvăluiri despre Bruce Willis, la peste 20 de ani de la „Armageddon”: "A fost atât de...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...