Cum explică Poliția întâlnirea cu interlopii clanului Duduianu: Cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor

Data actualizării: Data publicării:
Liviu Vasilescu, noul șef IGPR
Liviu Vasilescu, șeful IGPR. Foto: Inquam Photo/ Octav Ganea

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu a afirmat, joi, că modul în care s-a acţionat înainte şi în timpul înmormântării lui Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost asumat, având ca scop prevenirea incidentelor violente în data de 9 august.

"Ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilor şi am cerut reprezentanţilor Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a preveni incidente violente în data de 9 august. În nicio clipă, Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora. Nu s-a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave", a declarat Bogdan Despescu, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Potrivit acestuia, existau informaţii că la înmormântarea din 9 august ar fi urmat să participe aproximativ 3.000 de persoane, existând riscul producerii unor violenţe. "Evenimentul din Bucureşti de la începutul lunii august a fost permanent monitorizat de către mai multe structuri din cadrul MAI, misiunea noastră fiind aceea de a preveni producerea unor incidente grave. Urmare a analizelor de risc, a rezultat că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din municipiul Bucureşti, existau date şi informaţii că la procesiunea de duminică, 9 august, erau aşteptate să participe aproximativ 3.000 de persoane. Această situaţie putea să conducă la răspândirea infecţiei cu noul coronavirus prin încălcarea normelor sanitare. De asemenea, exista riscul produceri unor acte de de violenţă de natură să afecteze ordinea publică în Capitală", a spus Despescu, citat de Agerpres.

"Nu am negociat siguranța cetățenilor", a declarat șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, după ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut reprezentanților Ministerului de Interne și ai Poliției să „explice public” imaginile în care șefi ai Poliției apar la o întâlnire de noapte cu liderii clanului Duduianu.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

"Încep prin a vă comunica faptul că a fost o operațiune oficială a poliției pentru a asigura prin toate mijloacele legale siguranța cetățeanului. Această abordare atât de contestată a condus la un rezultat bun pentru că nu am avut alte victime. Pentru mine, sănătatea și liniștea locuitorilor Capitalei, la acel moment, au cântărit mai mult decât faptul că acțiunea mea ar putea fi interpretată greșit. Am făcut un demers care este absolut legal.

Noi, polițiștii, avem de-a face cu oameni certați cu legea. Primele arme sunt prevenirea, dialogul și nu direct pistolul. Nu am negociat și nu o să negociez niciodată siguranța cetățeanului și demnitatea polițistului", a declarat chestorul Vasilescu.

De asemenea, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne Bogdan Despescu a declarat că evenimentul din București de la începutul lunii august a fost în permanență monitorizat de mai multe structuri din cadrul MAI. "Existau date și informații că la procesiunea din 9 august erau așteptate aproximativ 3000 de persoane. Această situație putea conduce la răspândirea cazurilor de coronavirus. De asemenea, exista riscul de a se produce acte de violență.

În săptămâna respectivă, MAI a organizat acțiuni pentru descurajarea escaladării conflictului. Din păcate, sâmbătă 8 august, nu am putut continua în același mod activitățile programate. Instanța a respins propunerile de efectuare a 33 de percheziții domiciliare, unele dintre acestea pentru a fi realizate în București. În acest context am solicitat devansarea funerariilor și am cerut reprezentanților Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat și legal pentru a nu periclita sănătatea sau siguranța cetățenilor. În nicio clipă, Poliția Română nu a negociat siguranța cetățenilor cu nicio persoană. Nu s-a negociat nici aplicarea legii". 

Klaus Iohannis: Am cerut explicații ministrului de Interne 

Într-o conferință de presă, miercuri seara, președintele României a spus că le-a cerut reprezentanților Ministerului de Interne și ai Poliției să „explice public” imaginile în care șefi ai Poliției apar la o întâlnire de noapte cu liderii clanului Duduianu.

„Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză, șefii Ministerului Administrației și Internelor și șefii Poliției. Și atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public”, a răspuns președintele Klaus Iohannis unei întrebări legate de aceste imagini.

El a mai spus că i-a cerut ministrului de Interne Marcel Vela explicații privind acest incident.

„Am cerut explicații ministrului de Interne cu mult timp înainte să se publice aceste lucruri. Am primit explicațiile, dar nu cred că e rolul meu să explic în detaliu ce s-a întâmplat acolo. Consider că este nevoie de explicații clare, publice din partea șefilor din Ministerul Afacerilor interne. Le voi solicita să vă explice public despre ce a fost vorba”, a mai spus șeful statului.

Liderul clanului Duduianu, înjunghiat mortal în timpul unei partide de barbut

Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, în vârstă de 39 de ani, a fost înjunghiat mortal într-un conflict izbucnit în timpul unei partide de barbut. Moartea acestuia a fost pe punctul de a declanșa un război între clanurile interlope, iar poliția l-a reținut pe principalul suspect, membru al clanului Rinu.

Trupul neînsuflețit al lui Emi Pian a stat o săptămână în casa familiei, timp în care s-au perindat sute de prieteni și apropiați, fără respectarea normelor de distanțare și fără a repecta legea privind numărul de persoane care pot participala o atfel de adunare. Poliția a supravegheat din stradă toată această perioadă, fără a interveni.

Ulterior, unul dintre liderii Duduianu a declarat că a avut o întâlnire noaptea, într-o biserică din București, cu șeful Poliției Române și șeful Poliției Capitalei, în care i s-a cerut să grăbească înmormântarea celui ucis, pentru că pune poliția într-o situație dificilă.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara în care cetățenii vorbesc 840 de limbi distincte. Cum pot coexista acestea fără probleme
Digi FM
“Profetul burselor”, avertisment serios: “Milioane de oameni își vor pierde locurile de muncă și casele”
Pro FM
Andreea Bălan, criticată pentru ținuta mulată de scenă. “Sorry, corpul meu lucrat e foarte potrivit pentru o...
Film Now
Fără machiaj, dar zâmbitoare și într-o super formă. Pamela Anderson, fermecătoare într-o rochie care i-a...
Adevarul
Crima care i-a șocat pe contemporani: Primar măcelărit ore în șir și lăsat să putrezească pe uliță
Newsweek
Ultima șansă pentru creșterea pensiilor. CCR decide marți soarta a sute de mii de pensionari
Digi FM
O femeie din București a transformat trotuarul în pârtie de schi. Imaginile au devenit virale
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Un bărbat din Mehedinți a rămas blocat în casă de propriul câine. A sunat la 112 de teamă că va fi atacat de...
Film Now
Jack Nicholson, în public la SNL50, pentru Adam Sandler. Fanii, în lacrimi: „Jack, aici cu noi. Iar tu...
UTV
Reacția lui CRBL după ce s-a spus că relația lui cu Olga Guțanu e pe butuci din cauza geloziei: „Hai măi...