Cristian Tudor Popescu a comentat, la emisiunea „Cap Limpede”, termenul de 1 iunie dat prim-ministrul Florin Cîțu pentru „revenirea la normalitate”. Gazetarul spune că această declarație din partea premierului va duce la nerespectarea măsurilor, iar oamenii se vor comporta ca și cum ar fi deja 1 iunie - „Domnul Cîțu spune că ne îndreptăm spre reluarea vieții normale de la 1 iunie. Atunci vreau să vă dau o știre: 1 iunie este astăzi. 1 iunie a fost ieri și 1 iunie va fi mâine”, a spus gazetarul. De asemenea, el spune că termenul nu este realist, având în vedere numărul mare de infectări din prezent, dar și problemele pe care le întâmpină campania de vaccinare, după controversele legate de serul AstraZeneca.
„Domnul Cîțu ne spune că de la 1 iunie vine lumina. Până acum a fost întuneric. De la 1 iunie o să fie Pământul Făgăduinței – pentru că asta se înțelege. Domnul Cîțu spune că ne îndreptăm spre reluarea vieții normale de la 1 iunie. Atunci vreau să vă dau o știre: 1 iunie este astăzi. 1 iunie a fost ieri și 1 iunie va fi mâine. Și în toate zilele. Din clipa în care a pronunțat premierul Cîțu cuvintele „1 iunie”. Că așa e! Vă amintiți că s-a mai dat un termen de 24-48 de ore anul trecut, în legătură tot cu o relaxare – bineînțeles că ea a intrat în forță încă din secunda următoare, după pronunțarea ei. A mai așteptat cineva? Nici vorba! Oamenii au năvălit.
Același lucru, din punct de vedere psihologic, psihosocial, se întâmplă și acum. Dacă a spus 1 iunie, 1 iunie a început deja. Uitați-vă la ce se întâmplă pe 1 mai și de Paște: sunt ocupate locurile, toate, pe litoral și bănuiesc că și la munte e la fel. Deci lumea a răsuflat ușurată fiindcă a zis premierul Cîțu 1 iunie. Ce temeiuri avea premierul să spună așa ceva, în afară de cel politic? În afară de a câștiga popularitate și simpatie în fața oamenilor, după exemplul președintelui francez Macron, care înaintea lui Cîțu a făcut același lucru.
Sunt în momentul de față 5000 de infectări pe zi constant, sunt aproape 200 de morți pe zi constant. Mai mult decât atât, din pricina acestei vâlvătăi mediatice care a însoțit vaccinul AstraZeneca în ultimele trei săptămâni, oamenii nu se mai duc să facă AstraZeneca. E un fapt.
Sigur că oricâte argumente raționale aș aduce eu în legătură cu acest lucru și anume: incidența decesului din cauze trombotice în cazul vaccinului AstraZeneca este, pe plan mondial, 1 la un milion. Dacă un cetățean din țara asta trebuie să facă o operație cu anestezie generală, o situație, din păcate, foarte des întâlnită, atunci trebuie să semneze o hârtie pe proprie răspundere în care personalul medical este exonerat de răspundere în cazul în care nu te mai trezești din anestezia generală – frecvența unei astfel de situații este de 1 la 200.000 de cazuri, deci de 5 ori mai mare decât în cazul vaccinări cu AstraZeneca.
Apoi, dacă faci o astfel de operație, cu sângerare considerabilă, după aceea pericolul de tromboză există oricum. Trebuie să faci injecții cu heparină pentru a preîntâmpina cheagurile care pot să apară după o operație.
Mai e ceva, din 400.000 de vaccinuri AstraZeneca efectuate în România nu avem niciun caz, nu vorbim de cele câteva cazuri din alte țări, în România nu a fost niciunul. Această chestiune, practic, nu există, este o fantasmă. Totuși, eu îi înțeleg pe oamenii care sunt presați psihic și nu mai vor să facă AstraZeneca.
În felul ăsta sunt centre care aveau vaccinul AZ și care stau goale în clipa de față. Depinde ce vor oamenii să facă mai departe, unii încearcă să se reprogrameze cu alt vaccin, ceea ce e bine. Alții nu mai fac vaccin deloc, stau și așteaptă, ceea ce e foarte rău. Acești oameni riscă, cu gradul ăsta de infectare uriaș, riscă să facă boală. Iar probabilitatea să se infecteze și să ajungă la ATI și să ajungă la morgă e mult mai mare decât să facă o tromboză AZ inexistentă, iată, în România.
Astfel, ar trebui ca guvernul să ia măsuri, în sensul fie opririi acestor centre, pentru că n-are sens să stea goale și aceste doze să fie trimise, de pildă, Spaniei. În Spania nu au nicio problemă. Spaniolii fac coadă să se vaccineze cu AstraZeneca.
Sigur, ar mai trebui păstrate. Eu cred că după ceva timp, după ce va mai trece toată vâlvătaia asta mediatică întreținută din greu de anumite televiziuni, oamenii vor reveni, dar nu în aceeași măsură, la vaccinarea cu AstraZeneca.
Deci, iată ce se întâmplă cu vaccinarea, pentru că premierul Cîțu a legat data de 1 iunie de campania de vaccinare – 10 milioane de români vaccinați la 1 august, dar speră să aibă vreo 5 milioane la 1 iunie. Ceea ce nu e posibil matematic. Nu-ți dă decât dacă faci armetică, cum făcea un șef de la PSD. Armetica merge cu ranga, cu levierul – tragi, împingi și iese. Dar la matematică, nu. E limpede că nu are cum. Mai ales că are aceste probleme cu vaccinarea AstraZeneca și, în aceste condiții, avem ziua Înălțării – 1 iunie, să fim serioși”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Editor : Adrian Dumitru