Gazetarul Cristian Tudor Popescu a lăudat eforturile autorităților pentru noile restricții de circulație adoptate prin ordonanța militară numărul 2. El a spus sâmbătă seară, la Digi24, că este nevoie ca populația să ajute autoritățile pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Totodată, gazetarul consideră că autoritățile s-au temut să adopte deocamdată măsuri mai dure, de teamă să nu piardă capital politic. Urmăriți mai jos comentariul său:
Direcția rămâne, e cea corectă, însă din considerente politice, de imagine, de comunicare, azi a fost aleasă o soluție intermediară. Adică acea formulare „recomandări” pentru ieșirile din domiciliu. Eu n-am reușit să înțeleg: acea declarație pe proprie răspundere să referă la timpul zilei sau la timpul nopții?
Deci în timpul zilei poți să ieși și să pretinzi că te duci la cumpărături sau că ai o urgență medicală, tu având cu totul alte treburi și nu suferi consecințe, că este vorba de recomandări.
De asemenea, n-am sesizat sancțiuni în legătură cu circulația timpul nopții sub declarația pe proprie răspundere. Declarația asta pe proprie răspundere cui o faci? Mă oprește cineva și eu completez o declarație? Bănuiesc că e un tipizat. După aceea ce fac cu hârtia aia? O iau eu, le-o dau lor? O las la polițist și plec în treaba mea și poliția ce face, mă urmărește? Vă imaginați echipaje umblând după fiecare cetățean prin București? Nu prea înțeleg cum e... Mai simplu și mai dur ar fi fost să se pronunțe cuvântul „interdicție”, să se abandoneze cuvântul „recomandări”, pentru că nu vor fi foarte eficiente. Inșii care au ieșit și astăzi se se vânture prin lume, probabil că vor face treaba asta în continuare, fiind vorba de recomandări. Nu cred că vor abandona mulți dintre ei.
E destul de probabil ca în curând să fie nevoie de măsuri de felul acesta, pronunțate foarte limpede. De altfel, Raed Arafat a și spus: luați recomandările ca pe obligații. E clar că au avut o discuție înainte, probabil foarte aprinsă și au zis hai să nu pronunțăm cuvântul interdicție, pentru imagine, să nu părem dictatură militară, să nu creadă cetățenii că îi arestăm.
(Ar fi fost o pierde politică?) În capul dânșilor. Altă explicație nu există, pentru că au înmuiat în felul ăsta termenul. Pentru că s-au temut să nu piardă niște capital politic.
Modul ăsta prevenitor, blând, ia în considerare buna credință a oamenilor. Ori, autoritățile își fac treaba, organizarea mi se pare în continuare bună, dar mai trebuie și noi să ajutăm autoritățile. Ele nu vor să instituie starea de asediu, cum spuneau unii să scoată armata pe străzi și să nu mai circule nimeni. În continuare aceste măsuri iau în seamă și așteaptă de la noi sprijin prin comportamentul nostru.
Nu sunt sigur că va fi clar pentru acești... sunt mulți inconștienți, imbecili, cretini, iresponsabili, cărora puțini le pasă de ceilalți, pe care nu îi interesează altceva decât să-și facă cumpărăturile la mall. Sunt mulți cu care nu te înțelegi.
Au anunțat aceste măsuri gradual, pentru că aveau nevoie și de un context internațional și intern. Altfel, atunci când aveai 20 de oameni infectați și încă nu se produsese măcelul din Italia, dacă veneau cu interzicerea circulației pe străzi, atunci știți ce ar fi urlat internetul și diversele site-uri? Ar fi urlat că este o conspirație mondială venită și în România, acești trădători de țară, nu e adevărat nimic cu coronavirusul, și-așa sunt destui care spun asta și acum, și ăștia vor să ne vaccineze, să ne bage cipul în cap ca să ne controleze.
Mi se pare corect ce au făcut, mai trebuie să reacționăm și noi pe măsură.